A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Dámszarvasfilé oportómustmártással, burgonyafánkkal, őszi vargányával

Nemes Gáborné Barbara, az Óbor Étterem séfjének receptje

2020. augusztus 6.
  • 80 dkg szarvasbélszín
  • 15 dkg teavaj
  • 3 dl oportómust
  • 1 dl oportóbor
  • 1 ek méz
  • 1 ek keményítő
  • 1 fürt oportó szőlő
  • 20 dkg vargánya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek póréhagyma
  • őrölt fehér bors
  • őrölt borókabogyó

BURGONYAFÁNK
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 2 ek liszt
  • 2 csipetnyi őrölt szerecsendió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A szarvasbélszínt lehártyázzuk, enyhén megsózzuk, őrölt fehér borssal, borókabogyóval meghintjük, grill- vagy vaslapon körbesütjük (180 °C-on), hogy kérges legyen.

60-70 °C-os olvasztott vajban pihentetjük az elősütött szarvast.

Mártás: a mustot, a bort és a mézet egyszerre feltesszük forrni, amíg a borból távozik az alkohol. Mézzel elkevert kevés keményítővel felforraljuk, egy csipet sót adunk hozzá, a friss oportószőlőszemeket beledobjuk a forró mártásba, csak hogy átmelegedjenek a szemek.

A vargányagombát felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, kevés vajon megpirítjuk, sózott fokhagymával ízesítjük.

BURGONYAFÁNK ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyát héjában megfőzzük, melegen megpucoljuk, kevés sóval hintett vajban összetörjük, majd kihűtjük. A hideg burgonyához hozzáadunk egy tojást, lisztet, őrölt szerecsendiót, és összekeverjük. Forró, bő olajba kanalazva aranysárgára sütjük.


szarvasbélszín , teavaj , méz , vargánya , oportómust , oportóbor , oportó szőlő , keményítő , fokhagyma , póréhagyma , borókabogyó , liszt , tojás , burgonya , szerecsendió