José Avillez receptje
2021. január 15.- 4 szelet 180 g-os steakhús
- 40 g érlelt spanyol sonka
- 10 g fokhagymapüré
- 200 ml jus
- 1 ek vaj
- olívaolaj, só, bors
FOKHAGYMAPÜRÉ
HOZZÁVALÓK:
- 100 g fokhagyma
- 4 szem bors
- babérlevél
- olívaolaj
JUS (PECSENYELÉ)
HOZZÁVALÓK:
- 300 g hátszín vagy marhafartő
- 1 l víz
- 50 g fokhagyma
- 5 g hagyma
- 50 g póréhagyma
- 1 szál kakukkfű
- 50 g vaj
- olívaolaj
- só
A fokhagymapüréhez a hozzávalókat lábosba tesszük, felöntjük olívaolajjal addig, hogy ellepje, felforraljuk, majd amikor a fokhagyma már puha, kivesszük a babérlevelet és a borsot, és turmixoljuk.
A pecsenyeléhez a kockára vágott húst kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a póréhagymát, a kakukkfüvet, és tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a vajat, barnára sütjük, majd leöntjük a zsiradékot. Felöntjük vízzel, felforraljuk, és 45 percig lassú tűzön főzzük. Leszűrjük, visszatesszük a tűzre, és besűrítjük. Ízesítjük.
A húsokat besózzuk, majd kevés olívaolajon megpirítjuk. 5 percre 180 °C-os sütőbe tesszük.
Míg a sütőben vannak, a szószt beleöntjük a serpenyőbe, amelyben sült a steak, felforrósítjuk, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük és félretesszük.
TÁLALÁS:
A steaket kivesszük a sütőből, mindegyikre teszünk egy kevés fokhagymapürét, egy borsszemet, sonkát, és a jus-vel leöntjük.
steakhús , spanyol sonka , fokhagyma , jus , vaj , olívaolaj , hátszín , babérlevél , póréhagyma , vöröshagyma , kakukkfű