Rusztikus, házias, tartalmas étel, ami pirított szalonnával, friss kaporral szenzációs (mindkettő saját hozzáadás az eredeti receptben szereplő pirított zsemlemorzsához és tejfölhöz képest), de szaftos ételek köreteként is el tudom képzelni. A gombócot a megfelelő állag eléréséhez viszonylag hosszú ideig, legalább 25-30 percig kell főzni. Az eredeti, Juhtúrós kukoricagombóc néven megtalálható receptben szereplő mennyiségekből egy hadseregre elegendő gombóc lesz, így azokat harmadára csökkentettem. 24 kis gombóc jön ki belőle.
A juhtúrót kikeverjük a két tojássárgájával, a sóval, őrölt köménymaggal, reszelt hagymával, a puha vajjal. Hozzáadjuk a kukoricadarát. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a kukoricás masszához keverjük. Nedves kézzel kb. diónyi méretű gombócokat formázunk.
Forrásban levő, lobogó, sós vízben kb. 25-30 perc alatt kifőzzük. A főzési idő vége felé érdemes egy gombócot félbevágni, és ellenőrizni, hogy a közepe is teljesen átfőtt-e. Miközben főnek a gombócok, vajon megpirítjuk a morzsát, illetve külön edényben a szalonnát.
A frissen kifőzött gombócokat forrón megforgatjuk a ropogós morzsában, majd szalonnával, tejföllel és friss kaporral kínáljuk.