Receptek

Resztelt őzmáj knédlivel

Segal Viktor és Vida József receptje

2022. január 14.
  • 1 kg őzmáj megtisztítva
  • 1 ek olaj
  • 2 fej vöröshagyma vékony cikkekre vágva
  • 2 dl pörköltalap mártás sűrűségben
  • 1/2 dl zöldségalaplé vagy víz
  • só, bors


Hozzávalók a knédlihez:

  • 50 g friss élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 csipet cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1-2 dl langyos víz (szükség szerint)
  • 1 db kisméretű zsemle apróra vágva
  • csipet só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Az őzmájat feldaraboljuk. Egy nagy serpenyőben a hagymát az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a májat. Magasabbra vesszük a hőmérsékletet és az alaplevet hozzáadva gyorsan megpirítjuk, amíg még puha, majd hozzáadjuk a pörköltalapot.

Vigyázzunk, hogy ki ne száradjon!
A végén sózzuk, borsozzuk.


A knédlihez a langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd adjuk hozzá a cukrot, és tegyük félre meleg helyre, amíg felfut. A lisztet, a sót és a tojást elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és tésztát dagasztunk belőle.

A langyos vizet közben lassan adagoljuk hozzá, amíg lágy tésztát nem kapunk. A zsemlekockákat a tésztához adjuk és tovább dagasztjuk. Amint elérte a megfelelő állagot, langyos helyen pihentetjük, amíg kb. a duplájára meg nem kel. Ezután 2 rudat formázunk belőle, és rácsra téve, gőz fölött 20-25 percig pároljuk. 

Akinek gőzsütésre alkalmas sütője van, a megformázott rudakat tegye egy kevés olajjal megkent tepsire és 20 perc alatt gőzölje készre.

Tálalásig konyharuhával fedjük le, tálaláskor pedig ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

TÁLALÁS: 

A mártásállagú pörköltalapot botmixerrel pürésítjük, és a hús alá, a tányérra öntjük. Tálalhatjuk sütőben sült bébipóré-hagymával vagy újhagymával. 


őzmáj , vöröshagyma , pörköltalap , olaj , zöldségalaplé , tej , élesztő , liszt , tojás , zsemle

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra