Receptek

Citromos túrótorta zöld mandulával

Tóth Pál receptje

2020. június 27.

Tortaalj
Hozzávalók:

  • 50 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 150 g liszt

Krém
Hozzávalók:

  • 500 g túró
  • 90 g keményítő
  • 200 g porcukor
  • 500 g zsíros tej
  • 400 ml tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 db citrom héja
  • 15 g vaníliás cukor
  • 4 db citrom
  • 10 dkg porcukor

Bodzagél
Hozzávalók:

  • 200 g nem túl édes bodzaszörp
  • 9 g agar-agar
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A torta aljához hidegen összedolgozzuk az alapanyagokat, hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk, és méretre vágva egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába tesszük. 170 °C-on 12 percig elősütjük. Közben az többi hozzávalót botmixerrel összedolgozzuk, majd a sült alapra öntjük. 170 °C-on, másfél óra alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A citromot vékonyan felszeleteljük, és mind a két oldalát megszórjuk porcukorral. A tortára kerül a bodzagél, ezután a citromszeletek, mellé mandulás morzsát kanalazunk. A desszert tetejére cukorban eltett zöldmandulaszeleteket szórunk.

Mandulás morzsa elkészítése:
Az összes hozzávalót hidegen összedolgozzuk, hűtőben pihentetjük, majd egy szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük és egyenletesen elosztjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Bodzagél elkészítése:
A bodzaszörpöt forráspontig hevítjük, hozzáadjuk az agaragart, másfél percig forraljuk, végül egy edénybe öntjük. Hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni, majd botmixerrel leturmixoljuk. Tálalásig habzsákba töltjük.


vaj , liszt , túró , keményítő , tej , tejföl , vaníliás cukor , citrom , mandulaliszt , bodzaszörp , agaragar