Receptek

Túrós batyu

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2020. október 7.
  • 870 g búzaliszt
  • 85 g porcukor
  • 130 g vaj
  • 504 g tejföl
  • 26 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom héja reszelve
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)

Töltelék
Hozzávalók:

  • 1 kg félzsíros, rögös túró
  • 90 g porcukor
  • 80 g mazsola
  • 40 g búzadara
  • 50 g főzőtejszín
  • 2 db zöld citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)
  • 2 db egész tojás

Kenéshez

  • 2 ek étolaj az oldalára
  • 1 db tojás a tetejére


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A sós péksütemények mindig nagy népszerűségnek örvendenek, ennél nagyobb örömet már csak az édes süteményekkel okozhatunk. Ahogy hidegebbre fordul az idő, egyre szívesebben vackolódunk be a lakásba vagy a konyha egyik sarkába, és amikor előkerül a frissen sült, puha, meleg finomság a sütőből, a család boldogsága határtalan. Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere most ehhez az élményhez járul hozzá egy remek túrós batyu receptjével. Garantáltan el fog fogyni.

Elkészítése:
A töltelék összetevőit a megadott mennyiségben összekeverjük és hűtőben állni hagyjuk a felhasználásáig. A lisztet, cukrot, sót, vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat a vajjal összekeverjük, majd félretesszük.

A meglangyosított tejfölben elmorzsoljuk az élesztőt és beletesszük az egész tojást, majd a már bekevert szárazanyagokkal addig dagasztjuk, amíg a tészta sima felületű nem lesz. A kész tésztát letakarva 15-20 percig pihentetjük.

Az érett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, úgy, hogy 3-4 mm vastag legyen. A kinyújtott tésztából kb. 10x10 cm-es négyzeteket vágunk, egy tésztácska súlya kb. 40 g lesz. Az előkészített töltelékből kis halmokat rakunk a már kivágott négyzetek közepére, egy batyuba így kb. 30 g töltelék kerül.

TIPP! A töltelékbe tehetünk felkockázott, friss barackot vagy fagyasztott málnát.



Majd a négyzetek négy sarkát összefogjuk, középen összecsípjük és kissé megtekerjük.


A batyukat sütőpapírral bélelt tepsiben egy ujjnyi távolságra tesszük egymás mellé, majd az oldalait vékonyan olajozzuk, és további 35-40 percig kelesztjük. A kelesztési idő 1/3-ánál a felületét lekenjük tojással.


Előmelegített, 180-190 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.



AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE

A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.



liszt , porcukor , tejföl , vaj , élesztő , tojás , citrom héja , vaníliás cukor , túró , mazsola , búzadara , főzőtejszín , zöld citrom héja , étolaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra