Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. október 7.- 870 g búzaliszt
- 85 g porcukor
- 130 g vaj
- 504 g tejföl
- 26 g élesztő
- 1 db tojás
- 1 db citrom héja reszelve
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)
Töltelék
Hozzávalók:
- 1 kg félzsíros, rögös túró
- 90 g porcukor
- 80 g mazsola
- 40 g búzadara
- 50 g főzőtejszín
- 2 db zöld citrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)
- 2 db egész tojás
Kenéshez
- 2 ek étolaj az oldalára
- 1 db tojás a tetejére
A sós péksütemények mindig nagy népszerűségnek örvendenek, ennél nagyobb örömet már csak az édes süteményekkel okozhatunk. Ahogy hidegebbre fordul az idő, egyre szívesebben vackolódunk be a lakásba vagy a konyha egyik sarkába, és amikor előkerül a frissen sült, puha, meleg finomság a sütőből, a család boldogsága határtalan. Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere most ehhez az élményhez járul hozzá egy remek túrós batyu receptjével. Garantáltan el fog fogyni.
Elkészítése:
A töltelék összetevőit a megadott mennyiségben összekeverjük és hűtőben állni hagyjuk a felhasználásáig. A lisztet, cukrot, sót, vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat a vajjal összekeverjük, majd félretesszük.
A meglangyosított tejfölben elmorzsoljuk az élesztőt és beletesszük az egész tojást, majd a már bekevert szárazanyagokkal addig dagasztjuk, amíg a tészta sima felületű nem lesz. A kész tésztát letakarva 15-20 percig pihentetjük.
Az érett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, úgy, hogy 3-4 mm vastag legyen. A kinyújtott tésztából kb. 10x10 cm-es négyzeteket vágunk, egy tésztácska súlya kb. 40 g lesz. Az előkészített töltelékből kis halmokat rakunk a már kivágott négyzetek közepére, egy batyuba így kb. 30 g töltelék kerül.
Majd a négyzetek négy sarkát összefogjuk, középen összecsípjük és kissé megtekerjük.
A batyukat sütőpapírral bélelt tepsiben egy ujjnyi távolságra tesszük egymás mellé, majd az oldalait vékonyan olajozzuk, és további 35-40 percig kelesztjük. A kelesztési idő 1/3-ánál a felületét lekenjük tojással.
Előmelegített, 180-190 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
liszt , porcukor , tejföl , vaj , élesztő , tojás , citrom héja , vaníliás cukor , túró , mazsola , búzadara , főzőtejszín , zöld citrom héja , étolaj