Ruprecht László receptje
2021. július 5.ZÖLDBORSÓPÜRÉ-LEVES
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg zöldborsó
- 2 szál újhagyma
- 8 dkg friss koriander
- 1 l zöldségalaplé
- 2 ek méz
- só, fehér bors
SZALONNÁS CIKÓRIA
HOZZÁVALÓK:
- 2 db cikória
- 8 dkg csécsei mangalicaszalonna
- 1 db citrom
- 2 ek cukor
- só
PÁROLT MANGALICAPOFA
HOZZÁVALÓK:
- 4 db mangalicapofa
- 6 dkg sárgarépa
- 6 dkg angol zeller
- 6 dkg zeller
- 6 dkg póréhagyma
- 3 db babérlevél
- 3 szál kakukkfű
- 4 dkg vaj
- 3 ek olívaolaj
- 1/2 l vörösbor
- 1 l zöldségalaplé
- só, fehér bors
ZÖLDBORSÓPÜRÉ-LEVES ELKÉSZÍTÉSE:
Az újhagymát vajon kb. 1 percig pirítjuk, frissen vágott koriandert szórunk rá, mézet adunk hozzá, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és az egészet felengedjük zöldségalaplével. Sóval, fehér borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg a borsó meg nem puhul, majd az egészet összeturmixoljuk.
SZALONNÁS CIKÓRIA ELKÉSZÍTÉSE:
A cikóriát sós, cukros, citromos vízben megfőzzük, ha megfőtt, a folyadékot kinyomkodjuk belőle, majd négybe vágjuk, ezután csécsei mangalicaszalonnába tekerjük, és 180 °C-os sütőben megsütjük.
PÁROLT MANGALICAPOFA ELKÉSZÍTÉSE:
A mangalicapofákat sóval, fehér borssal ízesítjük, majd olívaolajos vajban minden oldalát megpirítjuk. A zsiradékból kivesszük a húst, és nagyon finomra vágott sárgarépát, angol zellert, zellergumót pirítunk a visszamaradt zsiradékban. Ha már a zöldségeknek szép színük van, babérlevelet, kakukkfüvet, finomra vágott póréhagymát adunk hozzá, visszahelyezzük a húsokat, és az egészet felengedjük vörösborral.
A mangalicapofát addig pároljuk, amíg meg nem puhul, közben az elpárolgott bort zöldségalaplével pótoljuk. Ha a hús megpuhult, akkor kivesszük a szószból, a szószt pedig leszűrjük.
A zöldborsólevest egy mélytányérba merjük, belehelyezzük a szalonnás cikóriákat és a párolt mangalicapofát, úgy, hogy a szószával is meglocsoljuk.
zöldborsó , újhagyma , koriander , zöldségalaplé , méz , cikória , csécsei mangalicaszalonna , mangalicapofa , citrom , sárgarépa , zeller , angol zeller , póréhagyma , babérlevél , kakukkfű , vaj , olaj , vörösbor