Horváth Gábor receptje
2022. március 1.Zöldségalaplé
Hozzávalók:
- 1 db póréhagyma zöldje karikákra vágva
- 3 db újhagyma zöldje karikákra vágva
- 1 közepes sárgarépa tisztítva, szeletelve
- 2 szál angol zeller szeletelve
- 1 db csillagánizs
- 4-5 szem egész bors
- só
Krémleves
Hozzávalók:
- 15 dkg hámozott burgonya apró karikákra vágva
- 1 kis csomag petrezselyemzöld
- 1 kis csokor snidling
- 4 levél medvehagyma
- 1 kis csokor turbolya
- 4 dkg bébispenótlevél
- 3 dkg rukkola
- só
- friss citrom leve
Zsendicegombóc
Hozzávalók:
- 12 dkg zsendice
- só
- bors
- őrölt szerecsendió
- 2 dkg reszelt parmezán
- kb. 10-15 dkg búzadara
Reteklevélpesto
Hozzávalók:
- 5 dkg reteklevél
- 3 dkg pirított fenyőmag
- 4 dkg reszelt parmezán
- 6 dkg olívaolaj
- só
Előző este előkészítjük a zsendicegombócot.
A zsendicét szitán áttörjük, sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt. Összekeverjük, hűtőben fél órát pihentetjük, majd 12 egyforma gombócot formázunk belőle, amit búzadarába forgatunk. (Amikor a zsendicét lecsöpögtettük és még mindig túl lágy, akkor tehetünk bele búzadarát, majd úgy formázzuk meg a gombócot.)
A gombócokat egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Az alapléhez 1,2 liter vizet forralunk, beletesszük a zöldségeket és a fűszereket, néhány percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és 30 percig pihentetjük. Pihenés közben összeállítjuk a reteklevélpestót. Ha módunkban áll, a reteklevelet, a pirított fenyőmagot és a reszelt parmezánt kevéske olívaolajjal mozsárban összetörjük és egy kevés sót adunk hozzá. (Ha nincs mozsarunk, deszkán késsel átvághatjuk az összetevőket, vagy aprítógéppel nem túl finomra aprítjuk. )
Leszűrjük a zöldségalaplevet, visszarakjuk a tűzhelyre, beletesszük az apró kockára vágott burgonyát, és lassú tűzön megfőzzük. Ha megpuhult, félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a friss zöldeket, majd letakarjuk és 10 percig állni hagyjuk. Ezután alaposan átturmixoljuk, visszaszűrjük a fazékba, ha szükséges, sózzuk, kevéske friss citromlével frissítjük, majd tálalásig félretesszük.
Egy kislábasban sós, forrásban levő vízben két perc alatt megfőzzük a zsendicegombócokat.Egy tapadásmentes serpenyőben 1 ek. vajat olvasztunk, a megfőtt gombócokat a főzővízből szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és azonnal áttesszük a forró vajas serpenyőbe, majd a zsályalevelekkel együtt átpirítjuk, tányérra szedjük, és tálalásig félrerakjuk.
Tálaláskor mélytányérokba kanalazunk a pestóból, arra rátesszük a zsendicegombócokat, elrendezzük rajtuk a friss hajtásokat, a retekszeleteket, a pirított zsályaleveleket és az ehető virágokat, majd a forró levessel felöntjük, és ha a kedvünk úgy tartja, egy kevés jó minőségű olívaolajat is kanalazhatunk a levesre.
újhagyma , póréhagyma , angol zeller , sárgarépa , csillagánizs , burgonya , petrezselyemzöld , snidling , medvehagyma , turbolya , rukkola , bébispenót , zsendice , citrom , búzadara , parmezán , szerecsendió , reteklevél , fenyőmag , olívaolaj