Fülepi Kálmán receptje
2022. március 28.Sárgarépapüré
Hozzávalók:
- 200 g répa
- 1 dl kókusztej
- 1 narancs leve és héja
- 1 csipet só, bors
- 5 szál kakukkfű
- 40 g marcipán
- 1 ek sárga curry
Nyúllapocka
Hozzávalók:
- 8 db lapocka
- 1,5 liter sertés- vagy kacsazsír
- kakukkfű
- csillagánizs
- egész bors
- alma
- fahéj
- fokhagyma
- hagyma
- rozmaring
- zsálya
- édesköménymag
Pecsenyeszaft (opciós)
Hozzávalók:
- 1 kg marharitkacsont
- 1 kg marhabordacsont
- 1 kg csirkeszárny
- 1 kg csirkeláb
- 1 kg kacsanyak
- 1 kg pulykanyak
- 1 dl szójaszósz
- 1 dl halszósz
- 1 db alma
- 1 db hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 db csillagánizs
- 2 db babérlevél
- 10 szem egész bors
- 1 szál répa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kis gumó zeller
- 1 csomag petrezselyem
- 1 csomag újhagyma
- 3 dl száraz vörösbor
- rozmaring, kakukkfű
- vaj
Sárgarépapüré elkészítése:
A sárgarépát meghámozzuk, kockázzuk vagy karikázzuk, vákuumzacskóba tesszük.
Hozzáadjuk a kókusztejet, a reszelt narancshéjat, a narancslevet, és a sót, borsot, kakukkfüvet, sárga curryt. Levákuumozzuk, vizet forralunk, forrásban lévő vízben három órát főzzük. A zacskóból kivéve marcipánt teszünk hozzá, turmixoljuk, finom szűrőn átpasszírozzuk. Ha nem áll rendelkezésre vákuumzacskó, edényben is elkészíthető így a répa.
Sóban sült zöldségek elkészítése:
A tetszés/szezon szerinti zöldségeket alufóliába csomagolva, fűszerekkel – só, bors, cukor, egész köménymag, fehérborecet – 160 fokon, 25 percig sütjük.
Nyúllapocka elkészítése:
A lapockát 2:1 arányú só/cukor (2 egység só, 1 egység cukor) keverékével marináljuk, 45 percig hagyjuk állni. Lemossuk, és kevés vizet aláöntve alufólia alatt 165 fokon 1 órán át sütjük, majd az alufóliát levéve 180 fokon 20 perc alatt lepirítjuk. (Ha konfitáljuk, akkor 80 fokon 10 órán át.)
Pecsenyeszaft (opciós) elkészítése:
A hozzávalókat sütőben aranybarnára sütjük. Hideg vízzel felöntjük, hozzáadjuk a szója- és a halszószt. Lehabozzuk, az almával és a többi hozzávalóval ízesítjük. 5 órán át főzzük, majd leszűrjük, visszaforraljuk, vajjal besűrítjük.
Ebben a jus-ben a lapockát átglaszírozzuk.
sárgarépa , narancs , kókusztej , kakukkfű , marcipán , sárga curry , nyúllapocka , kacsazsír , csillagánizs , rozmaring , alma , fahéj , zsálya , édesköménymag , újhagyma , száraz vörösbor , szójaszósz , halszósz , vöröshagyma , fokhagyma , babérlevél , csirkeláb , csirkeszárny , marhacsont , pulykanyak , fehérrépa , zellergumó , petrezselyem