Hírek

Knap Gábor

2024. április 5.

Crieff , whiskey , skót lepárlóüzem , Michelin-csillag , Glenturret

A Glenturret az első skót whiskykészítő üzem, amely Michelin-csillagokat szerzett.


Az Edinburghtól északra, Perth-től nyugatra található Crieff addig nem volt különösebben rajta a gasztroturisták térképén, amíg a városban működő Glenturret meg nem szerezte második Michelin-csillagát. Az 1763-ban alapított szeszfőzdét korábban leginkább csak a párlatok iránt érdeklődő utazók ejtették útba, február óta viszont ez gyökeresen megváltozott. Az Egyesült Királyság legjobb éttermeit listázó, 2024-es Michelin Guide-ban ugyanis a Glenturret immár kétcsillagos étteremként szerepel.

A whiskykészítő üzem épületében három évvel ezelőtt nyílt meg a vendéglátóhely, Mark Donald séf vezetésével pedig ilyen rövid idő alatt sikerült megszerezni a két csillagot. A mindössze 38 éves konyhafőnök szerint nem igazán jellemző, hogy az egyébként számottevő turistát vonzó skót lepárlók az átlagosnál jobb ételeket kínáljanak. A szeszfőzdék főképp a malátára és a már kész párlatokra koncentrálnak, a többire nem fordítanak nagy figyelmet. A Glenturret gasztronómiai sikere bizonyára onnan eredeztethető, hogy az üzemet és a márkát 2019-ben a francia Lalique Group vásárolta meg, amelynek profiljába vág a vendéglátás. Az új tulajdonos tehát egy – Skóciában eddig merőben szokatlan, – új hozzáállással kezdte működtetni a lepárlót.

Mark Donald és csapata saját bevallása szerint egyébként érzi is a nyomást, amely az új Michelin kalauz megjelenése óta nehezedik rájuk, de inkább az ételekkel, mintsem a megnövekedett elvárásokkal igyekeznek foglalkozni. A francia kaviárral, és változatos tengeri alapanyagokkal is készülő főételek mellett a menüben fontos helyet kapnak az olyan, csupán falatnyi fogások, mint a töltött marhapofa, a libamáj ravioli vagy a skót burgonyás pogácsa.

A Glenturret étterme szerdától szombatig van nyitva. A vendégek – ebédidőben – à la carte választhatnak az akkor kínált ételek közül. Vacsoraidőben, 10 fogásos kóstolómenü kérhető, amelyben a whisky csak nyomokban szerepel: a fogások mellé kínált kenyérben felbukkan a párlat készítéséhez használt maláta, az aperitif egy whisky alapú koktél, a tőzeget pedig csupán néhány tengeri hal füstöléséhez használják.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló