Mede Ádám receptje
2024. augusztus 14.A nagyiféle húsleves titka a magas húsarány, a húson lévő zsírok mennyisége, és a lassan, gyöngyözve főzés.
Leves hozzávalók:
2,5–3 kg tyúk, 5 l víz, 250 g vöröshagyma héjastól, 250 g sárgarépa, 150 g angol zeller, 100 g zellergumó, 150 g barna csiperkegomba, 5 cikk fokhagyma, 25 g petrezselyem szárral, 10 g fekete bors, 15-17 g só, 1 db csillagánizs, 3 ág kakukkfű, 3 g koriandermag, 25 g gyömbér
Töltike hozzávalók:
250 g kovászos kenyér, 2 db tojás, só, bors, 35 g petrezselyem apróra vágva, 50 g kolozsvári szalonna, 75 g aprított hagyma, 15 g fokhagyma, 100 g gomba, 50 g panko- vagy kenyérmorzsa, 70 g csirkemáj
Frissítő hozzávalók:
50 g répa 50 g fehérrépa 50 g zellerszár 1 szál újhagyma 15 g petrezselyemzöld
A leves elkészítése:
A tyúkot kettévágjuk a gerincnél, és sütőben, 215 fokon, légkeveréssel aranybarnára sütjük, kb. 25-28 perc alatt. Ha megsült, a vízzel teli lábosba tesszük, rászűrjük a kisült zsírját, és a víz felforrása után folyamatosan, amíg igényli, lehabozzuk. 4-6 órán át főzzük csak a fűszerekkel, majd zöldségeljük, és újabb 3-4 órán át főzzük. Ha kell, sóval ízesítjük, és leszűrjük.
Töltike elkészítése:
A kenyeret beáztatjuk pár percre vízbe vagy tejbe. Kinyomkodjuk és félretesszük. A kolozsvári szalonnát kockákra vágjuk, a hagymával és a fokhagymával, a gombával együtt dinszteljük. Félretesszük hűlni, majd mindent összekeverünk. Fóliába tekerjük, a végeit elkötjük, és a levesben, gyöngyözve főzzük egy órán át.
A frissítő elkészítése:
Az apró kockákra vágott répa, zellerszár és fehérrépa keverékét leforrázzuk, majd jeges vízben lehűtjük. Lecsepegtetjük, és kevés friss petrezselyemmel, apróra vágott újhagymával frissítőként kanalazzuk a levesbe.
nagyi hús , nagyirecept , gyöngytyúkleves , töltike , nagyi konyhája