Mede Ádám receptje
2024. július 27.Nokedlitészta
Hozzávalók: 3 tojás, 300 g liszt, 180-210 g víz, 5 g só, 200 g vaj a barnított vajhoz
Nokedlialap
Hozzávalók: 3 tojássárgája, 30 g 35%-os tejszín, 50 g vászolyi öreg sajt, finomra reszelve
Salátamarinád
Hozzávalók: 100 g saláta, 1/2 almapaprika, 25 g fehérborecet, 25 g 20%-os ecet, 50 g cukor, 10 g só, 100 g víz
Nokedlitészta elkészítése:
Kikeverjük a tésztát, lobogó vízben kifőzzük,leszűrjük, kihűtjük. Közepes hőmérsékleten addig barnítjuk a jó minőségű vajat, amíg mogyorós karaktert és színt nem kap. Leszűrjük.
Nokedlialap elkészítése: Kikeverjük és félretesszük.
Salátamarinád elkészítése: Az almapaprikát kimagozzuk, csumázzuk, leitatjuk, és szakácskéssel apróra vágjuk.
Befejezés és tálalás: A barna vajon a nokedlit 3-4 percig lepirítjuk. Ha kellőképpen forró, keverőtálba öntjük, és azonnal bekeverjük a tojásos tejszínnel és a sajttal. Spatulával kevergetjük addig, amíg a tojás elkezd húzni, és a sajt nyúlni kezd. Mély tányérba tálaljuk, ráhalmozzuk a salátát és a vágott almapaprikát.