Cikkek

Magyar Konyha

2024. augusztus 21.

várólista , bank tavern , noma , damon baehrel , disfrutar

Vajon mennyit érdemes várni egy igazán jó étteremre? A világ leginkább elérhetetlen vendéglátóhelyein nem ritka hogy évekre előre kell foglalni. Vidéki kiskocsmától a világ legjobbjának választott fine dining szalonig: íme az öt rekorder.

A leginkább keresett helyek között korántsem csak az étteremkalauzok által díjazott helyek vannak. Egy-egy családi étterem vagy különleges atmoszférájú bár simán elérhet olyan kult státuszt, hogy szinte lehetetlen benne asztalhoz jutni. A Dope AF listájának első helyén is ilyen szerepel.


Bank Tavern, Bristol




A Londontól két és fél órás autóútra található The Bank Tavern a világ egyik leginkább megközelíthetetlen étterme. Főleg akkor, ha az egy hónapig érlelt marhahúsból készülő vasárnapi sültet szeretné megkóstolni valaki. Ebben az esetben jelenleg nagyjából négy éves várólistával kell számolni. Közben pedig a Bank Tavern egészen laza hely, amely büszke a söreire és cidereire és egyáltalán nem veszi annyira komolyan magát, mint azt a várólistából gondolnánk. A terasz asztalait például úgy ajánlják a vendégek figyelmébe, hogy oda foglalva a látogatók „élvezhetik a fantasztikus brit időjárást” (amiért persze nem vállalnak felelősséget).


Noma, Koppenhága


Dánia talán leghíresebb éttermét ötször választották be a világ 50 legjobbja közé. Van három Michelin-csillaga és már csak pár hónap, amíg nyitva tart, hiszen René Redzepi bejelentette, hogy gasztronómiai laboratóriummá alakítja át a helyet. Ettől persze jelentősen megugrottak a foglalások. Állítólag 20 ezren vannak a Noma várólistáján.


Damon Baehrel, New York




Damon Baehrel afféle polihisztor. Szakács és író, növénytermesztéssel és tartósítással foglalkozik, miközben vendéglős is. Ő a tulajdonosa és az egyedüli alkalmazottja a Native Gardens nevű, 12 hektáros (!) ingatlannak a New York-i Earltonban.

A Hudson-folyó völgyében található birtokon a tulajdonos évtizedes munkával teljesen önálló, fenntartható konyhát hozott létre. Vacsoráihoz minden egyes összetevőt kézzel készít és egyáltalán nincsenek beszállítói. Az étterem 5 órás, farm to table vacsoráján egyszerre 12 fő vehet részt, fejenként 255 dollárért. 2025-re már elfogyott minden időpont.


Sukiyabashi Jiro, Tokió


Volt 2011-ben egy Jiro Dreams of Sushi című dokumentumfilm, amelyben Jiro Ono és étterme szerepelt. A legendás hely a tradíciókat követi, ami azt jelenti, hogy náluk nem szokás az étkezés közben beszélgetni, és a szaké közös fogyasztása is tabu. Ezt, az „Edo-stílusú” sushi hagyományt követi a Sukiyabashi, ahol szinte lehetetlen asztalt foglalni, mert azoknál folyamatosan a törzsvendégek ülnek. A hely egyébként emiatt vesztette el Michelin-ajánlásait.


Disfrutar, Barcelona




Zseniálisan kreatív ételek, technológiai tökéletesség és szórakoztató „előadás”. Ezeknek köszönhető a Disfrutar adta, életre szóló élmény. A barcelonai étterem fennállásának tizedik évfordulójára megkapta a világ legjobb étterme címet.

Ezt megelőzően is nagyon nehéz volt bejutni hozzájuk, a The World's 50 Best elismerése után viszont szinte lehetetlen. Egy éven belüli időpontra legalábbis biztosan.

A Dope AF teljes listája az elérhetetlen vendéglátóhelyekről itt érhető el.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek