Cikkek

Kitzinger Szonja Fotó: Falus Kriszta, Pixabay

2025. április 17.

Gianni Annoni , Rosario séf

A Vatikán húsvétkor a keresztény világ központja, zarándokok és turisták ezrei érkeznek Rómába, hogy átéljék az ünnepi hangulatot. Mi most nem a hangulatot keressük, hanem a kamrakulcsot. Gianni Annoni és Rosario séf a kezünkbe is adja, jóvoltukból megtudhatjuk, létezik-e olyan, hogy vatikáni konyha.

A világ egyik legkisebb állama a Vatikán. Az apró területen csupán néhány száz lakos él, és nincs hagyományos értelemben vett konyhája, sem sajátos alapanyagai. Gasztronómiáját az olasz, különösen a római konyha határozza meg, de a pápák nemzetisége is jelentősen rányomja bélyegét, vagy ahogy Gianni mondja: „A pápák kötődése a terroirhoz nem mellékes körülmény.”




Olasz alapok


A vatikáni konyha nagyban épít az olasz, azon belül is a római hagyományokra: tészták, friss zöldségek, olívaolaj, halak, húsételek és egyszerű, de minőségi fogások jellemzik.


Nemzetközi hatások Mivel a pápák különböző országokból érkeznek, mindig tapintható némi nemzetközi hatás. Ferenc pápa hivatali idején előtérbe kerülnek a dél-amerikai fogások, gyakran készül a konyhán empanada vagy mate tea. II. János Pál pápa idején a lengyel fogások kértek helyet. XVI. Be­nedek pápa a bajor konyhát kedvelte, ezért a Vatikánban gyakran készítettek neki pretzlit, kolbászt, hovatovább sörös ételeket.



Gianni Annoni


Spárta és dőzsölés


„A pápa sem élhet csupán ostyán és boron” – tartja a mondás. Volt pápa, aki osztotta ennek igazát és kivette részét a dőzsölésből, míg más visszafogottan falatozgatott. Némely pápa az egy főétel elvéhez ragaszkodott, más messzi tájakról hozatta az egzotikus alapanyagokat, és fogadásai az élvezetekben tobzódásról szóltak, a lakomákat kötéltáncosok, zenészek, mutatványosok színesítették. De olyan is akadt, aki mértékletességét bizonyítandó független megfigyelőket állíttatott az étkezőasztala mellé. 


Éttermek


A Vatikánban nincsenek hagyományos éttermek a nagyközönség kiszolgálására, de a dolgozók és lakók számára kantinok és privát ebédlők állnak rendelkezésre. A pápának saját séfje és személyes szakácsa van, aki a napi menüt állítja össze.



Articsóka


Alapanyagok


Az alapanyagok nagy része a római piacokról vagy közvetlenül olasz termelőktől érkezik. A Vatikánnak saját szőlőültetvényei is vannak a pápai birtokokon, például Castel Gandolfóban, ahol borokat és likőröket készítenek. Emellett van pápai méhészet is.


Saját termés


A Vatikán kertjében termesztett zöldségeket és gyümölcsöket a pápai asztalhoz is felhasználják. A füge gyakori alkotóeleme az édességeknek, mivel a vatikáni kertekben is megterem, így a fügés süteményekről elmondható, hogy nullkilométeresek.  


Articsóka


Nálunk ritkaság, Rómában elérhető árú zöldség, állítólag méregteleníti a vért. A növény levelei között bújik meg az articsóka szíve, amihez kevés vinaigrette, azaz ecetes-olajos öntet passzol.



A cikóriafélékhez tartozó puntarelle


Puntarelle


A puntarelle a cikóriafélék családjába tartozik. Hosszú, keskeny, sötétzöld külső levelei vannak, míg a belsejében ropogós, fehér, enyhén kesernyés hajtások találhatók. A belső hajtások kissé hasonlítanak a spárgához vagy a csírázó bambuszrügyekhez. Leggyakrabban nyersen fogyasztják, főleg puntarelle alla romana formájában (lásd a receptet).


A Svájci Gárda konyhája


A Svájci Gárda tagjainak, akik a pápa védelméért felelnek, saját konyhájuk van. Hagyományosan svájci ételeket fogyasztanak, például fondüt, raclette-et és röstiket. A húsvéti asztal Húsvétkor a Vatikánban hagyományosan torta pasqualina (spenótos-ricottás pite) és agnello (bárány) kerül az asztalra. 



Tipikus vatikáni ételek és azok receptje

Carciofi alla giudia (articsóka római zsidó módra)

Puntarelle alla romana

Abbacchio scottadito (római bárány)

Maritozzi con la panna




Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló