Hírek

Magyar Konyha

2025. június 16.

Szlovénia , Michelin , Michelin-csillag , Ana Ros , Hisa Franko

A 2025-ös szlovén Michelin-kalauz 72 éttermet tartalmaz, kilenccel többet, mint tavaly. Ebben az évben kiosztottak három különdíjat is.

A szlovén gasztronómia számára a legfontosabb, hogy Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagát és a David Zefran séf által vezetett Milka étterem is kétcsillagos maradt. Az egycsillagos éttermek száma pedig nyolcról hétre csökkent Szlovéniában - közölte a Szlovén Idegenforgalmi Szervezet. A Hisa Franko még 2023-ban nyerte el harmadik Michelin-csillagát, amelyet azóta őriz, a Kranjska Gorában található Milka étterem pedig 2022-ben nyerte el első Michelin-csillagját, a másodikat pedig egy évvel később.

A Michelin Guide Slovenia idén először három különdíjat is kiosztott: a Fiatal Séf díjat, Szolgáltatási díjat és a Sommelier díjat. A tehetséges fiatal szakácsok elismerésében Filip Matjaz séf részesült a COB-tól, a Sommelier díjat Anze Kristan kapta a Gostilna pri Lojzetu-tól, a Szolgáltatási díjat pedig Jan Sincic, a koperi Salicornia halétteremből.

A Michelin, 2020-ban bevezetett, fenntartható éttermeknek ítélhető elismerését, a zöld lóherét Szlovéniában összesen kilenc étterem kapta meg idén.

Matjaz Han, szlovén gazdasági, idegenforgalmi és sportminiszter a kiadvány megjelenésének apropóján elmondta: ez csapatmunka és stratégiai befektetés, továbbá a helyi ételek, a fenntarthatóság és a vendégszeretet iránti tisztelet eredménye.

Szlovénia előkelő helyen szerepel a térség gasztronómiai térképén. Az Amazing Maps tavaly megjelent összeállításában az európai országokban található, 100 ezer emberre jutó Michelin-csillagos éttermek arányát gyűjtötte össze. Ezek alapján Szlovénia Portugáliával, Németországgal és Norvégiával focizik egy ligában.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek