Stoller Márton receptje
2025. május 3.50 dkg juliska- vagy tarkabab
2 babérlevél
1 csokor csombor
só
1 fej fehér hagyma
pár gerezd fokhagyma
nagy csokor koriander (vagy petrezselyem, vagy kapor)
1 tk görögszénamag
400 g sűrű paradicsomlé
hús- vagy zöldségalaplé
A babot a babérlevéllel, csomborral, sóval előfőzzük. Kihűtjük, kicsit megtartunk a főzővízből.
A fehér hagymát üvegesre dinszteljük, ez kerül az öntöttvas vagy cserépedény aljára, és rá egy teríték bab. Közéteszünk pár gerezd fokhagymát, nagy csokor koriandert. Megszórjuk egy teáskanál görögszénamaggal, aztán megint egy sor hagyma, bab, zöldfűszer.
A végén felöntjük sűrű paradicsomlével és a bab főzővizével. Aki nem vega, tartalmasabb húsalaplével is felöntheti.
Légmentesen lezárjuk: sütőpapír, alufólia és fedő az edényre. Betoljuk a 160 fokos sütőbe 90 percre. Vagy slow-cooking esetén 110 fokon 3-4 óra rotyogtatás.