Receptek

Lobio, avagy grúz sült rakott bab

Stoller Márton receptje

2025. május 3.

50 dkg juliska- vagy tarkabab

2 babérlevél

1 csokor csombor

1 fej fehér hagyma

pár gerezd fokhagyma

nagy csokor koriander (vagy petrezselyem, vagy kapor)

1 tk görögszénamag

400 g sűrű paradicsomlé

hús- vagy zöldségalaplé

ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A babot a babérlevéllel, csomborral, sóval előfőzzük. Kihűtjük, kicsit megtartunk a főzővízből.

A fehér hagymát üvegesre dinszteljük, ez kerül az öntöttvas vagy cserépedény aljára, és rá egy teríték bab. Közéteszünk pár gerezd fokhagymát, nagy csokor koriandert. Megszórjuk egy teáskanál görögszénamaggal, aztán megint egy sor hagyma, bab, zöldfűszer.

A végén felöntjük sűrű paradicsomlével és a bab főzővizével. Aki nem vega, tartalmasabb húsalaplével is felöntheti.

Légmentesen lezárjuk: sütőpapír, alufólia és fedő az edényre. Betoljuk a 160 fokos sütőbe 90 percre. Vagy slow-cooking esetén 110 fokon 3-4 óra rotyogtatás.

rakott bab , bab , szabad tűzön

További receptek

Kapcsolódó cikkek