Adorjányi Máriusz receptje
2021. augusztus 2.- 5 dl olaj
- 5 cl fekete szezámolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 db kápia paprika
- 1 kg gomba
- 3 kg citromsárga sárgarépa
- 2 fej fokhagyma
- 20 dkg egész csilipaprika
- 20 dkg mazsola
- 10 dkg szárított vadcseresznye
- 1 csokor kapor
- 1 db édesköménygumó
- 1 db padlizsán
- 2 db sárga cukkini
- 30 dkg cukorborsó
- 1 csomag újhagyma
- 6 db főtt fürjtojás
- 4 db tojás
- 4 db paradicsom
- 900 g darbari rizs
- 1 ek plovfűszerkeverék
- 2 ek egész kömény
Olajat hevítünk egy 22 literes qozonban vagy egy ugyanekkora bográcsban. Először a fél főre (előbb hosszában ketté, majd keresztben szeletekre) vágott hagymát pirítjuk aranybarnára, majd a csíkokra vágott kápia paprikát karamellizáljuk meg.
Ekkor adjuk hozzá a hasábokra (batonra) vágott sárgarépát, azt is megpirítjuk. A következő alapanyag, a gomba is ezt a célt szolgálja, de ez a húshelyettesítő elem is, amely umamifaktorként szolgál az ételben. Hozzáöntjük még a fekete szezám olajat, amely ugyancsak mélyít az ízeken, és sötétebb színe is lesz a zöldségragunak.
Mi most azt az iskolát követjük, amely szerint rétegenként keverjük az elemeket. A ragu, azaz a zirvak rétegére rákerülnek az aromás hozzávalók, így rengeteg batonra vágott, citromsárga sárgarépával tömjük meg a qozont. Ekkor mehet bele egészben a csili és a fokhagyma is, majd a mazsola, a szárított vadcseresznye, a plovfűszerkeverék és a kömény.
Az egészet lefedjük, így pároljuk. A répa elsőre soknak tűnik, de alaposan összeesik a végére.
Ha minden megpuhult, következő rétegként jöhet a rizs, de előbb a csilit és a fokhagymát kivesszük, hogy ne főjenek szét.
Alapesetben lazer fajtát használnánk, de ez gyakorlatilag beszerezhetetlen nálunk, mert Üzbegisztánban exporttilalom alá esik. A darbari és a basmati megfelelő dublőr lehet, ezek viszont illatosabb fajták, amin alapos mosással lehet enyhíteni.
Annyi vizet teszünk rá, hogy a rizs kiemelkedjen. Lefedjük kör alakra vágott zsírpapírral, és egy akkora tállal, amely nagyjából a felület két harmadát fedi le. A tűznél ilyenkor a parazsat már kicsit széjjelebb húzzuk (takarékra tesszük), hogy csak lassan pötyögjön a lé az edény aljában. 10-12 percig pároljuk így a rizst.
Eközben a paradicsomok belsejét kivájjuk, beleütünk egy-egy tojást. A párolás első 10-12 perce után szigorúan rétegen belül elkeverjük a rizst, majd visszatesszük a fokhagymát és a csilit, szépen beleszurkálva-beleágyazva a rizsbe. A domb tetejére tesszük a paradicsomokat, visszatakarjuk a zsírpapírral és a tállal. Az utolsó 10-12 percben a plov és a tojás teljesen el is készül.
Az utolsó szakasz remek alkalom arra is, hogy a cukorborsót, az újhagymát, a felszeletelt édesköményt, a padlizsánt és a cukkinit meggrillezzük. Ehhez csak vékonyan forgassuk őket össze olajjal, és tegyük a forró grillrácsra, míg szép pirult réteg nem jön létre, és meg nem jelennek a jellegzetes rácsminták a felületen.
Innen szedhetünk először a rizsből, majd alulról a többi rétegből is. Ne feledjünk az egészben főtt, párolódott fokhagymagerezdekből sem szedni, és a csiliből sem azoknak, akik bírják az erőset.
Üzbegisztánban gyakori feltét a kazy, egyfajta lókolbász, ezt helyettesíti most a padlizsán, a cukkini, de a cukorborsó, az újhagyma és a tojással töltött paradicsom is választható a rizsétel tetejére.
olaj , fekete szezámolaj , vöröshagyma , sárgarépa , kápia paprika , gomba , fokhagyma , csilipaprika , mazsola , kapor , citromsárga sárgarépa , cukkini , szárított vadcseresznye , cukorborsó , újhagyma , fürjtojás , kömény , tojás , édesköménygumó , paradicsom , plovfűszerkeverék , darbari rizs