Valoryz receptje
2025. szeptember 25.Laktóz- és gluténmentes
- 165 ml víz
- 80 g rizsliszt
- 40 g porcukor
- 10 g keményítő
- Töltelék:
- 100 g gesztenyepüré
- 4 ml szezámolaj
- 0,5 db narancshéj
- 0,25 rúd vaníliarúd
Gyúrjuk össze a tésztát: keverjük össze a lisztet, cukrot, vajat (ha szobahőmérsékletű, könnyebb vele bánni) és a szalalkálit, majd adjuk hozzá a tejfölt és a tojást. Az összegyúrt tésztát osszuk el hat egyenlő részre, és nyújtsunk kb. 28 cm átmérőjű kerek lapokat. 180 fokon süssük meg a tésztákat, de a tepsi hátoldalán, így könnyen le tudjuk majd csúsztatni.
Még melegen szúrjuk ki az összes lapot egy 26 centi átmérőjű tortakarikával – így lesznek szép egyformák a lapjaink. Ne lepődjünk meg: a konyhában kifejezetten büdös lesz a sütéskor, ez a szalalkálinak köszönhető, az ammónia távozik a hő hatására a sütilapokból. A tészta ne piruljon meg, maradjon fehér, ehhez körülbelül 8-10 perc kell. Mind a hat lapot süssük meg így.
Jöhet a krém: a vaj és a rum kivételével az összes hozzá valót egybeöntjük és sűrűsödésig főzzük. Amikor már sűrű, belekeverjük a vajat, a rumot és a vaníliát. Következik a töltés: letesszük a tortatálra az első lapot, körbe vesszük a tortakarikával. Megkenjük a lapot a krém ötödével, majd jöhet a második lap, a második ötödrész krém és így tovább. A sort a lap zárja. Éjszakára hűvös hely re tesszük pihenni, másnapra érnek össze igazán az ízek. Sőt, minden nappal egyre jobb lesz.