Jakabos Zsuzsa receptje
2024. szeptember 22.Hozzávalók (4 személyre): kevés só, 2 gerezd fokhagyma, 125 g sós, kb. 1,5–2 cm-es széles, 3-4 mm vastag csíkokra vágott tokaszalonna, 2 ek száraz fehérbor, kevés olívaolaj, 6 db paradicsom, héjától és magvaitól megfosztva, felkockázva, 1 db friss, félbevágott csípős pirospaprika vagy csili, 400 g spagettitészta, 125 g frissen reszelt parmezán sajt
Ahogyan Jakabos Zsu készíti: „Az amatriciana egyik alapvető összetevője a tokaszalonna, amit kevés olívaolajon megpirítok, hozzáadom a fokhagymát, majd felöntöm a fehérborral. Amkor szinte teljesen elpárolgott, beleteszem a paradicsmot. Mindig teszek hozzá a tészta főzőlevéből is egy keveset. Még egy kis csilit szoktam hozzáadni, és a végén az elkészült ételt megszórom a reszelt parmezánnal. Bazsalikomlevelet tépdesek hozzá. Ha lendületben vagyunk, a tészta 8-10 perc alatt megfő, attól függően, milyen tésztát használunk, és körülbelül ugyanannyi időt vesz igénybe a mártás elkészítése is.”