Kiss Dorina receptje
2020. augusztus 2.TEJBERIZSMOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 125 g rizs (rizottórizs)
- 1 l tej
- 100 g Koronás Kristálycukor
- csipet só
- 200 g tejszín, habbá verve
EPER-REBARBARA KOMPÓT
HOZZÁVALÓK:
- 3-4 szál rebarbara
- 10-15 szem eper
- 100 g Koronás Kristálycukor
- 100 ml víz
JÁZMINOS ÉTCSOKIGANACHE
HOZZÁVALÓK:
- 250 ml tejszín
- 50 g Koronás Kristálycukor
- 100 g tojássárgája
- 95 g étcsokoládé (70%-os)
- kb. 1 dl jázminszirup
FEHÉRCSOKOLÁDÉ-KEHELY
HOZZÁVALÓK:
- 200 g fehér csokoládé temperálva
KUKORICAROPOGÓS
HOZZÁVALÓK:
- 100 g kukoricapehely
- 50 g temperált étcsokoládé
A rizst a tejjel, a cukorral és a sóval lassú tűzön legalább 20-25 percig főzzük.
EPER-REBARBARA KOMPÓT
ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret és a rebarbarát tetszőleges méretűre aprítjuk, a cukrot a vízzel felforraljuk, és forrón a gyümölcsökre öntjük, majd letakarva (esetleg levákuumozva) egy napra hűtőbe tesszük.
JÁZMINOS ÉTCSOKIGANACHE
ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínt a cukorral felforraljuk, a tojássárgájákkal hőkiegyenlítjük, majd 80 °C-ig vízgőz felett melegítjük. A krémet a csokoládéra öntve folyamatos keverés mellett adagoljuk.
A csokoládét folyamatos kevergetés mellett vízgőz felett 50-55 °C-ig olvasszuk.
A csokoládé 3/4 részét márvány- vagy gránitasztalra öntjük, majd kenőkés segítségével kevergetjük az asztalon, amíg elkezd sűrűsödni anélkül, hogy teljesen megkötne.
A csokoládét vissza kell hűteni 28 °C-ra, ezt maghőmérő segítségével ellenőrizzük.
Az asztalon lévő csokoládét visszatesszük a tálban maradt 1/4 rész csokoládéhoz, és így kell kapnunk 32 °C-os csokoládét, amivel már lehet dolgozni.
ELKÉSZÍTÉSE:
A csokoládét temperáljuk, majd tetszőleges formába öntve vékony csokoládéréteget képezünk, hűtjük.
KUKORICAROPOGÓS ELKÉSZÍTÉSE:
A temperált csokoládét a kukoricapehellyel jól összekeverjük,
„Tanulni szeretnék, fejlődni, kihívásokra vágyom” – indokolja Kiss Dorina, hogy két év után miért hagyja ott a Laci, konyha! cukrászállását, annak ellenére, hogy szép időket töltött a lipótvárosi, Bib gourmand-díjjal kitüntetett étteremben.
tej , rebarbara , eper , rizs , tejszín , jázminszirup , étcsokoládé , fehér csokoládé , kukoricapehely , tojás