A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Paprikás pogácsa

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2021. január 8.

VAJAS RÉSZ
HOZZÁVALÓK:

  • 300 g vaj
  • 50 g paprikaőrlemény

TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 850 g sima liszt
  • 20 g élesztő
  • 1 ek só
  • 100 g vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 500 ml tej
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Mindenképpen keressünk jó lisztet, nagyon jó zsiradékot és kiemelkedően jó paprikát a pogácsához. Különösen pikáns lesz az eredmény, ha enyhén csípős vagy enyhén füstölt és nem teljesen finomra őrölt paprikát, hanem inkább „pelyhet” használunk hozzá. Két részből állítjuk össze: tésztából és paprikás vajból.


VAJAS RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat összedolgozzuk a paprikával, majd kb. 2,5 cm vastag szabályos négyzet formára nyújtjuk, fóliázva hűtőbe tesszük.

TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:

A tejet kásásra fagyasztjuk. Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fóliába csomagolva másfél órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a gömb alakúra formázott alaptésztán késsel kereszt irányban két vágást ejtünk, szétnyitjuk, és kissé megnyújtott sarkú nagyobb négyzetre nyújtjuk – körülbelül kétszer akkorára, mint a vajnégyzet. Befóliázva hűtőszekrénybe tesszük.

ÖSSZEDOLGOZÁS:
A tésztanégyzetet a csúcsával lefelé helyezzük magunk elé, közepére a paprikás vajnégyzetet élével lefelé (vagy- is a tésztához képes 45 fokkal elfordítva). Fontos, hogy mindkettő azonos hőmérsékletű legyen.

A vajra négyfelől ráhajtjuk a tészta csücskeit, mintha borítékot készítenénk. A szélek kicsit fedjék át egymást, az átfedés mentén alaposan nyomkodjuk össze a tésztát (olyan lesz, mint a borítéknál a ragasztás), hogy a vaj sehol ne türemkedhessen ki majd a nyújtásnál.

Az így keletkezett vajjal töltött „tésztaborítékot” sodrófával kb. kétszeres hosszúságra nyújtjuk: téglalap alakot kapunk. A téglalapot vízszintesen helyezzük magunk elé, s jobbról-balról ráhajtjuk a szélső egyharmad részt a középső egyharmadra. 90 fokkal elfordítjuk, a fával a tésztát középtől elfelé, majd középtől magunk felé sodorva ismét téglalap alakra nyújtjuk. Ennek is behajtjuk kétfelől az egyharmadát, és fóliába csomagolva félórára hűtőszekrénybe tesszük.

Fontos, hogy minden hajtás előtt leecseteljük a lisztet a tésztáról. A fenti hajtogatást még háromszor megismételjük, közben a tésztát becsomagolva mindig félórán át hideg helyen állni hagyjuk. Végül körülbelül 2 cm vastagra nyújtjuk, s ekkor már hajtogatás nélkül tesszük lefóliázva a hűtőszekrénybe. Akár egész éjjel pihenni hagyjuk.

Reggel kiszaggatjuk (minél nagyobb a szaggatónk, annál kevésbé fog megdőlni a pogácsánk), tepsire tesszük, meleg helyen még egy órán át kelni hagyjuk. Tejjel hígított tojással kenjük meg, ügyelve rá, hogy az oldalán ne csorogjon le a tojás.

190-195 °C-os sütőben sütjük. 10-12 perc után ellenőrzünk egy darabot: ha a közepe még szalonnás, további néhány percig sütjük.



vaj , liszt , élesztő , tojás , tej , paprikaőrlemény