Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2021. január 8.VAJAS RÉSZ
HOZZÁVALÓK:
- 300 g vaj
- 50 g paprikaőrlemény
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 850 g sima liszt
- 20 g élesztő
- 1 ek só
- 100 g vaj
- 1 db tojássárgája
- 500 ml tej
VAJAS RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat összedolgozzuk a paprikával, majd kb. 2,5 cm vastag szabályos négyzet formára nyújtjuk, fóliázva hűtőbe tesszük.
TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet kásásra fagyasztjuk. Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fóliába csomagolva másfél órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a gömb alakúra formázott alaptésztán késsel kereszt irányban két vágást ejtünk, szétnyitjuk, és kissé megnyújtott sarkú nagyobb négyzetre nyújtjuk – körülbelül kétszer akkorára, mint a vajnégyzet. Befóliázva hűtőszekrénybe tesszük.
ÖSSZEDOLGOZÁS:
A tésztanégyzetet a csúcsával lefelé helyezzük magunk elé, közepére a paprikás vajnégyzetet élével lefelé (vagy- is a tésztához képes 45 fokkal elfordítva). Fontos, hogy mindkettő azonos hőmérsékletű legyen.
A vajra négyfelől ráhajtjuk a tészta csücskeit, mintha borítékot készítenénk. A szélek kicsit fedjék át egymást, az átfedés mentén alaposan nyomkodjuk össze a tésztát (olyan lesz, mint a borítéknál a ragasztás), hogy a vaj sehol ne türemkedhessen ki majd a nyújtásnál.
Az így keletkezett vajjal töltött „tésztaborítékot” sodrófával kb. kétszeres hosszúságra nyújtjuk: téglalap alakot kapunk. A téglalapot vízszintesen helyezzük magunk elé, s jobbról-balról ráhajtjuk a szélső egyharmad részt a középső egyharmadra. 90 fokkal elfordítjuk, a fával a tésztát középtől elfelé, majd középtől magunk felé sodorva ismét téglalap alakra nyújtjuk. Ennek is behajtjuk kétfelől az egyharmadát, és fóliába csomagolva félórára hűtőszekrénybe tesszük.
Fontos, hogy minden hajtás előtt leecseteljük a lisztet a tésztáról. A fenti hajtogatást még háromszor megismételjük, közben a tésztát becsomagolva mindig félórán át hideg helyen állni hagyjuk. Végül körülbelül 2 cm vastagra nyújtjuk, s ekkor már hajtogatás nélkül tesszük lefóliázva a hűtőszekrénybe. Akár egész éjjel pihenni hagyjuk.
Reggel kiszaggatjuk (minél nagyobb a szaggatónk, annál kevésbé fog megdőlni a pogácsánk), tepsire tesszük, meleg helyen még egy órán át kelni hagyjuk. Tejjel hígított tojással kenjük meg, ügyelve rá, hogy az oldalán ne csorogjon le a tojás.
190-195 °C-os sütőben sütjük. 10-12 perc után ellenőrzünk egy darabot: ha a közepe még szalonnás, további néhány percig sütjük.