Bíró Lajos receptje
2019. április 8.- 1 db felszúrt sertésdagadó
- 10 g só
- 5 g bors
- 3 g egész kömény
A tepsibe:
- 2 cikk vöröshagyma
- 70 g kacsazsír
- 2 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 1 fej gerezdes, hámozatlan
- fokhagyma
Töltelék
Hozzávalók:
- 4 db tejbe áztatott és kinyomott zsemle
- 130 g kacsazsírban dinsztelt vöröshagyma
- 4 db tojás
- 2 csokor petrezselyemzöld
- 7 g só
- 3 g fehér bors
- 50 g zöldborsó
Hálóban sült töltött sertésszűz
Hozzávalók:
- 1 db sertésszűz
- 300 g véres hurka (lehetőleg zsemlés)
- 1 db sertésháló
- 10 g só, 5 g bors
- 150 g sertészsír
Párolt káposzta
Hozzávalók:
- 50 g repceolaj
- 40 g cukor
- 3 g egész köménymag
- 1 közepes fej lila káposzta
- só
- ételecet (10%-os)
A dagadót fűszerezzük és betöltjük a töltelékkel, amelyet érdemes előző nap elkészíteni, így könnyebb a betöltés folyamata. A nyitott végét letűzzük. Ha a töltelék túl folyós, mert nem eléggé kicsavart a zsemle, kevés zsemlemorzsával korrigálhatjuk. A dagadót a fenti zöldségágyon sütjük 150 °C-on, semmiképpen sem lefedve, de 15 percenként locsolgatva, vagy megfordítva, hogy ne száradjon ki.
A cukrot a repceolajban karamellizáljuk, majd a köményt kipattogtatjuk rajta. Beletesszük a metéltre vágott káposztát, sózzuk, és fedő alatt hagyjuk összeesni. Az ecetet már a párolás első felében rátesszük, hogy megakadályozzuk a káposzta túlpuhulását.
tojás , vöröshagyma , zsemle , sertésdagadó , egész kömény , paradicsom , tv paprika , sertésszűz , petrezselyem , véres hurka , repceolaj , köménymag , lila káposzta