Lutz Lajos receptje
2021. május 10.- 3 db különböző színű fél kaliforniai paprika, magház nélkül
- 2 ek szűz olívaolaj
- 1 tk apróra vágott fokhagyma
- 1/2 ek felkockázott salotta hagyma
- 3 db meghámozott, kockára vágott lédús paradicsom
- 1 szál friss kakukkfű
- 1 szál petrezselyem
- 1/2 db babérlevél
- 1 db felkarikázott cukkini
- 1 db felkarikázott padlizsán
- 1/4 db tök felkockázva
- 4 db karikára vágott datolyaparadicsom
- 1 kis kk szárított kakukkfű
- 1 ek balzsamecet
- só és frissen őrölt bors
Tegyük a paprikákat sütőpapírra, és süssük addig, amíg leválik a héjuk (körülbelül negyedóráig). Várjuk meg, amíg kihűlnek, hámozzuk meg őket, vágjuk apró darabokra.
Serpenyőben (alacsony hőfokon) 2 evőkanál olajban pároljuk puhára a fokhagymát és a hagymát, adjuk hozzá a paradicsomokat (levével együtt), a friss kakukkfüvet, petrezselymet, babérlevelet. Pároljuk tovább, amíg megpuhulnak, s csak kevés lé marad alattuk. (Körülbelül tíz percig.)
Adjuk hozzá a paprikát, és pároljuk puhára. Ízesítsük sóval, borssal és a megmaradt fűszerekkel.Vegyünk ki egy evőkanálnyit, a többit terítsük szét egy tepsiben.
A tepsi közepétől kezdve úgy helyezzük váltakozva egymás mellé spirál formában a cukkinit, a padlizsánt, a tököt és a datolyaparadicsomokat, hogy kicsit fedjék egymást.
Eközben egy kis tálban keverjünk össze fél teáskanálnyi apróra vágott fokhagymát 2 teáskanál olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal, s öntsük rá a zöldségre.
A végén keverjük össze az evőkanálnyi félretett lecsót olajjal, ecettel, sózzuk, borsozzuk, és öntsük az ételre.
paradicsom , kaliforniai paprika , olívaolaj , fokhagyma , salotta , kakukkfű , petrezselyem , babérlevél , datolyaparadicsom , cukkini , padlizsán , tök , balzsamecet