Auguszt Olga receptje
2020. szeptember 23.RÉGI OLASZ PISKÓTATÉSZTA:
I.
- 48 dkg porcukor
- 8 db egész tojás
- 4 db citrom reszelt héja
II.
- 30 dkg olívaolaj
- 20 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg tej
- 20 dkg citromlé
III.
- 50 dkg liszt
- 2 dkg sütőpor
TOKAJI HAB:
- 24 dkg tojássárgája
- 20 dkg főzött cukor
- 1 dkg zselatin
- 25 dkg tokaji bor
- 35 dkg tejszínhab
- 4 dkg cukor
NARANCSHAB:
- 2 db narancs
- 1/2 liter tej
- 16 dkg tojássárgája (kb. 8 tojásból)
- 12 dkg cukor
- 2 dkg zselatin
- 50 dkg tejszínhab
- 3 cl narancslikőr
RÉGI OLASZ PISKÓTATÉSZTA:
I. rész: Az anyagokat gőzön kb. 50 °C-ra melegítjük.
II. rész: Az anyagokat összekeverjük, majd az I. és a II. részt habverővel óvatosan összekeverjük.
III. rész: Hozzáadjuk kis adagokban az I+II-höz a lisztet a sütőporral. Vajazott, lisztezett sütőlemezre kenjük.
TOKAJI HAB:
A 17 dkg cukrot 1 dl vízzel besűrítjük. A sárgáját felverjük. Keverés közben a forró cukrot belecsorgatjuk. Kihűlésig keverjük.
A zselatint vízbe áztatjuk, felmelegítjük, majd a felvert tejszínhabhoz keverjük a borral együtt.
NARANCSHAB:
A két narancs reszelt héját fél liter tejben felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral felverjük.
A zselatint beáztatjuk, a tejszínt habbá verjük, a narancslikőrt és a zselatint a habba keverjük. Ezután az összes anyagot óvatosan elkeverjük.
A kisütött olasz piskótát kerek formára vágjuk. Narancshabbal félig töltjük a tortakarikát, majd újra piskóta következik. A tokaji mousse-t egészen a torta pereméig töltjük bele.
Díszíthetjük szőlővel, sült tojáshabbal.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
porcukor , tojás , olívaolaj , vaj , tej , citrom , liszt , sütőpor , zselatin , tokaji bor , tejszínhab , narancslikőr , narancs