Joël Robuchon receptje
2020. július 30.- 1 kg salátaburgonya hámozva
- 3 db paradicsom kis kockára vágva
- 20 dkg vaj
- 15 dkg hagyma finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 ek fűszerpaprika
- 5 dl szárnyasalaplé
- 2-3 szál kakukkfű
- 1 db babérlevél
- petrezselyem vagy snidling
- só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük, a burgonyát 3 mm vastagra vágjuk, ruhával szárazra töröljük.
A hagymát 10 dkg vajon 7-8 percig pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, ezzel még 2-3 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát, majd a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
Lapos tűzálló tálat vagy tepsit kivajazunk, beleterítjük a paradicsomos hagymát, majd egyenletesen, soronként belerendezzük a burgonyaszeleteket, hasonlóan a tetőcserepekhez.
Felöntjük az alaplével, meghintjük kakukkfűvel és vajdarabokkal, hozzáadjuk a babérlevelet, 90 percre a sütőbe tesszük. Ez idő alatt a burgonya felszívja a folyadékot, krémes-ízes bevonat keletkezik rajta.
TÁLALÁS:
Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel. Adhatunk mellé néhány csepp tökmagolajat és peperonit.
salátaburgonya , paradicsom , vaj , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , szárnyasalaplé , kakukkfű , babérlevél , snidling