Receptek

Burgonyafőzelék

Réti Sebestyén receptje

2021. szeptember 29.
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dkg fűszerpaprika
  • 5 dkg só
  • 2 dkg bors
  • 2 dkg ecet
  • 5 db babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg füstölt, főtt császár
  • 1 dl tejföl
  • 3 db kicsi lila burgonya
  • 1 db kisebb édesburgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1 kg burgonya

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

Főzelékalap: a vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Figyeljünk, hogy ne égjen oda, mert a hagyma megkeseredik.
Ezután a meghámozott, karikára vágott burgonyát ráhelyezzük, annyi vízzel felöntjük, hogy éppen csak ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérleveleket, és feltesszük főni. Miután puhára főtt, a babérleveleket kiszedjük, fűszerpaprikát szórunk a tetejére, pár percig hagyjuk még főni, hozzáadjuk az ecetet, tejfölt, és krémesre turmixoljuk, végül a selymes állaghoz kis lyukú szitán átnyomjuk.

Édesburgonya-fondant: a megtisztított, fél centiméteres karikára vágott édesburgonyát közepes méretű tepsiben egymás mellé helyezzük. Fontos, hogy a burgonyák ne fedjék egymást, hanem egymás mellé kerüljenek. Felöntjük annyi húslevesalaplével, ami éppen elfedi, megsózzuk, apró vajdarabokkal meghintjük és 170 °C-os sütőben puhára pároljuk.

Lila burgonya:
a lila burgonyát nem hámozzuk meg, csak alaposan megmossuk, és héjastól, alufóliába tekerve 170 °C-os sütőben – ez mehet a burgonyafondant mellé – 30 perc alatt puhára sütjük. Miután kivettük, megpucoljuk, egyforma, 1×1 cm-es szeletekre vágjuk, egy serpenyőben vajat melegítünk, ráhelyezzük a kockára vágott violet burgonyát, sózzuk és megpirítjuk.

Szalmaburgonya: a megpucolt, megmosott burgonyát vékony szeletekre vágjuk,ezután lapjára fordítva vékony csíkokra szeljük. Szárazra töröljük. Az első sütéskor 150 °C-os repceolajban üvegesre sütjük, kivesszük az olajból és egy tányéron szétterítve hagyjuk pihenni a burgonyát addig, amíg visszahűl. A második sütéskor 210 °C-os olajban aranybarnára sütjük, kiszedjük és sózzuk.

Főtt, füstölt császár: a császárhúst nagyobb szeletekre vágjuk, kevés olajjal kikent tepsibe helyezzük, 2 dl vízzel meglocsoljuk, és 170 °C-on 1 óra alatt vajpuhára sütjük.

TÁLALÁS:
A burgonyavelutét egy mélyebb tálba merjük, ízlésesen tetejére halmozzuk a színes burgonyákat, tejföllel megcsöpögtetjük, pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, a sült császárt a ropogós bőrével a főzelékbe helyezzük, és rászórjuk a szalmaburgonyát.


édesburgonya , burgonya , lila burgonya , vöröshagyma , fokhagyma , vaj , olívaolaj , fűszerpaprika , tejföl , babérlevél , császárhús

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra