Kalla Kálmán receptje
2021. április 2.- 1 kg báránylapocka
- só, bors
- rozmaringágak
- 2 ek sertészsír
- 1 db sárgarépa felszeletelve
- 1 db fehérrépa felszeletelve
- 1 kis db zeller felszeletelve
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 500 gramm zsenge zöld spárga
- 50 g vaj
A lapockát kicsontozzuk, de a csülökcsontokat benne hagyjuk, sózzuk, fűszerezzük. A kicsontozott lapocka húsát összehajtjuk, és sonkakötéssel megkötözzük. Megkenjük sertészsírral, zöldségágyra fektetjük, és
A húst tálra tesszük, a tepsibe öntünk egy csésze vizet, feláztatjuk a pörzsanyagokat, és finom szűrőn átszűrjük a pecsenyelét.
A spárgák végeit levágjuk, hogy egyformák legyenek, sós, forrásban levő vízben 2 percig főzzük, majd jeges vízben lehűtjük, tálalás előtt vajjal átforrósítjuk.
TÁLALÁS:
A lapockáról eltávolítjuk a kötözőspárgát, és felszeleteljük. Tálra tesszük az egyben hagyott csülökrésszel együtt, mellé tesszük a zsenge zöld spárgát, amit sültpaprika-csíkkal díszíthetünk, esetleg egész burgonyákat is süthetünk a hús mellett. A pecsenyelét mellé tálaljuk.
báránylapocka , rozmaring , sárgarépa , fehérrépa , zeller , sertészsír , vaj , zöld spárga , vöröshagyma , fokhagyma