Horváth Gábor receptje
2020. szeptember 18.KAKUKKFÜVES TEJBERIZS
HOZZÁVALÓK:
- 5 dl tej
- 3 dl tejszín
- 12 dkg jázminrizs
- 1 kis csokor kakukkfű
- 7 dkg kristálycukor
- 1/3 db kezeletlen citrom héja
SÁRGABARACKOS FAGYLALT
HOZZÁVALÓK:
- 9 dkg magozott, hámozott sárgabarack
- 50 ml tejszín
- 50 ml víz
- 4 dkg kristálycukor
- 1,5 dkg glukóz
MANDULÁS KEKSZ
HOZZÁVALÓK:
- 6 dkg darált mandula
- 12 dkg porcukor
- 3 dkg (7-8 db) tojásfehérje
- porcukor a szóráshoz
SÜLT HAB
HOZZÁVALÓK:
- 2 db tojásfehérje
- 3 dkg kristálycukor
Előző este elkészítjük a kekszet.
A darált mandulát, a cukrot és a tojásfehérjét összekeverjük. Tálcára kis halmokat rakunk, és porcukorral meghintjük őket. Néhány órán át szikkasztjuk, majd 170 °C-os sütőben barnára sütjük a kekszeket. Kihűlés után összetörjük őket.
A meghámozott és kimagozott barackot a vízzel és a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Leturmixoljuk, és háztartási fagylaltgépben fagylaltot készítünk. Tálalásig mélyhűtőben tartjuk.
A tejet és a tejszínt felforraljuk, beletesszük a kakukkfüvet és a cukrot, folpackkal lezárjuk, és néhány órán át infuzionáljuk. Leszűrjük, majd újra felforraljuk.
Egy másik lábosba tesszük a rizst, felöntjük annyi forró tejes tejszínnel, hogy ellepje, sózzuk, és fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet. Kis lángon főzzük, amíg meg nem puhul, ezután kezeletlen citrom reszelt héjával ízesítjük és lehűtjük.
A tojásfehérjét a 3 dkg kristálycukorral nem túl kemény habbá verjük.
TÁLALÁS:
Tányérra formázzuk a rizst, a kekszmorzsával körbepanírozzuk, rátesszük a fagylaltot, a cukrozott tojáshabot a tetejére halmozzuk, és a habot szakácsfáklyával körbesütjük.
sárgabarack , tej , mandula , tejszín , jázminrizs , kakukkfű , citrom héja , glukózpor , porcukor