Saly Noémi receptje
2020. június 28.- 3-4 kiló meggy nyersen leszűrt leve
- 50 dkg cukor/liter
- 2 dl víz/liter
ESZKÖZÖK:
Nagy vájdling, meggymagozó, tésztaszűrő, kalapács, nagy fazék, tölcsér, üvegek.
ELKÉSZÍTÉSE:
A meggyet megtisztítjuk, több vízben megmossuk, kimagozzuk, kézzel vagy botmixerrel összezúzzuk. Kilónként legalább egy-két maréknyi magot kalapáccsal összetörünk, és vászonzacskóba kötve beletesszük, mert nagyon finom ízt ad neki. 24 órát állni hagyjuk, majd a tésztaszűrőben adagonként alaposan kinyomkodjuk. Cukorból és vízből szirupot főzünk, hozzátöltjük a meggylevet meg a magos zacskót, és 15 percig csendesen forraljuk. Minél forróbban töltsük az üvegekbe (óvatosan!), és tegyük egy-két napra száraz dunsztba. A kinyomkodott gyümölcshúsból megint csak lehet egy jó kis lekvár.
CIFRÁZZAM?
Az előzőekben leírt módon előkészített meggyet és megtört magot 5-6 napig is hagyhatjuk erjedni meleg helyen egy ép zománcú edényben vagy nagy befőttesüvegben. Kinyomkodjuk, átszűrjük, hozzácsavarjuk literenként 2 citrom levét, és literenként egy kiló cukorral felfőzzük. 8-10 perc forralás után mehet üvegekbe, majd egy rongyokkal bélelt, vízzel félig töltött nagyfazékban rotyogjon még 15-20 percig. Ez is nagyon finom.
FELHASZNÁLÁSA:
Értelemszerűen hígítva szörpként, töményen fagylalthoz, tejberizsre, joghurtba. Tejföllel és mustárral vadítva lehet belőle izgalmas mártás főtt hús vagy akár pecsenye mellé.