Balatoni Brigitta receptje
2020. szeptember 10.MIRLITON PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:
- 4 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 26 dkg cukor
- 22,5 dkg őrölt mandula
- 20 g keményítő
- 1 rúdból vaníliavelő
- 1 db citrom kezeletlen héja
- 1 db narancs kezeletlen héja
SZILVAKOMPÓT
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg cukor
- 1 dl víz
- 2 cl Drambuie (fűszeres likőr malt whiskyből)
- 40 dkg szilva kimagozva, félbevágva
- 1 db narancs leve
- fahéj
SZILVALEKVÁR
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg szilva kimagozva, darabokra vágva
- 10 dkg cukor
- 6 g pektin
- 2 ek víz
- tonkabab
VANÍLIAFAGYLALT
HOZZÁVALÓK:
I.
- 7 dl tej
- 3 dl tejszín
- 20 g invertcukor
- 3 rúd vanília
II.
- 12 db tojássárgája
- 19 dkg cukor
- 2 g keményítő
Mirliton piskóta elkészítése:
Az egész tojást, a sárgáját és a cukrot alaposan kikeverjük. A többi hozzávalót külön tálban összevegyítjük (nehogy csomós legyen a tészta), majd összedolgozzuk a cukros tojással.
A cukorból és a vízből karamellt készítünk, felengedjük a likőrrel és a narancslével, beletesszük a fahéjat. A folyadékot kis lángon redukáljuk. Beletesszük a szilvát, levesszük a tűzről.
A hozzávalókat a tonkabab kivételével kis lángon lekvárrá főzzük, majd belereszeljük a tonkababot.
I. A tej és a tejszín keverékét az invertcukorral és a kikapart vaníliavelővel felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
II. A tojássárgáját a cukorral és a keményítővel fehér-habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk egy keveset a forró tejből.
tojás , mandula , keményítő , vaníliarúd , citrom héja , narancs héja , Drambuie , szilva , pektin , tonkabab , tejszín , tej