Receptek

Szilvás pite vaníliafagylalttal

Balatoni Brigitta receptje

2020. szeptember 10.

MIRLITON PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:

  • 4 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 26 dkg cukor
  • 22,5 dkg őrölt mandula
  • 20 g keményítő
  • 1 rúdból vaníliavelő
  • 1 db citrom kezeletlen héja
  • 1 db narancs kezeletlen héja

SZILVAKOMPÓT
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 2 cl Drambuie (fűszeres likőr malt whiskyből)
  • 40 dkg szilva kimagozva, félbevágva
  • 1 db narancs leve
  • fahéj

SZILVALEKVÁR
HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg szilva kimagozva, darabokra vágva
  • 10 dkg cukor
  • 6 g pektin
  • 2 ek víz
  • tonkabab

VANÍLIAFAGYLALT
HOZZÁVALÓK:

I.

  • 7 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 20 g invertcukor
  • 3 rúd vanília

II.

  • 12 db tojássárgája
  • 19 dkg cukor
  • 2 g keményítő

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Mirliton piskóta elkészítése:
Az egész tojást, a sárgáját és a cukrot alaposan kikeverjük. A többi hozzávalót külön tálban összevegyítjük (nehogy csomós legyen a tészta), majd összedolgozzuk a cukros tojással.

Kivajazott egy adagos fémkarikában sütjük (legyen kb. 6 cm vastag), 170 °C-os sütőben 10-12 percig.


Szilvakompót elkészítése:
A cukorból és a vízből karamellt készítünk, felengedjük a likőrrel és a narancslével, beletesszük a fahéjat. A folyadékot kis lángon redukáljuk. Beletesszük a szilvát, levesszük a tűzről.

Szilvalekvár elkészítése:
A hozzávalókat a tonkabab kivételével kis lángon lekvárrá főzzük, majd belereszeljük a tonkababot.

Vaníliafagylalt elkészítése:
I. A tej és a tejszín keverékét az invertcukorral és a kikapart vaníliavelővel felforraljuk, majd levesszük a tűzről.

II. A tojássárgáját a cukorral és a keményítővel fehér-habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk egy keveset a forró tejből.
A tojássárgájás keveréket habverővel fokozatosan beleadagoljuk a tejbe, az egészet vízfürdőben 82 °C-osra melegítjük, majd (minél gyorsabban) 4 °C alá hűtjük.

12–24 órán át a hűtőszekrényben állni hagyjuk, fagylaltgépben elkészítjük.

(Az invertcukrot helyettesíthetjük kristálycukorral, ez esetben 2 lap zselatinnal egészítjük ki – hasonlóan, mint az eperfagylaltnál.)


tojás , mandula , keményítő , vaníliarúd , citrom héja , narancs héja , Drambuie , szilva , pektin , tonkabab , tejszín , tej

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra