Receptek

Omlós mangalicatarja, káposztás lasagne

Majoros Zsolt receptje

2022. február 7.
  • 1 kg mangalicatarja
  • 1,5 kg mangalicazsír
  • 4 db friss babérlevél
  • 5 dkg friss kakukkfű
  • 2 dkg friss zsálya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db hegyes, erős paprika
  • vékonyra szeletelt mangalica-zsírszalonna
  • frissen őrölt fekete bors
  • durva szemű só

Káposztás lasagne
Hozzávalók:

  • 1 db fejes káposzta
  • 1 db nagyobb kínai kel
  • 250 g friss lasagnetészta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 15 g barna cukor
  • 5 g bors
  • 10 g őrölt kömény
  • 5 dkg mangalicazsír
  • 2 cl pirított szezámolaj
  • kb. 5 dl zöldségalaplé vagy víz

Rozmaringos almaszósz
Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 5 szál rozmaring
  • 3 db salottahagyma
  • 8 dkg vaj
  • 1 dl chardonnay
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A tarját szeletekre vágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal, és kevés mangalicazsíron hirtelen körbepirítjuk. Tepsibe tesszük, és felöntjük annyi zsírral, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a fűszereket és a felezett, kimagozott paprikákat.

130 °C-os sütőben 2-3 órán keresztül letakarva sütjük.


Hagyjuk a zsírban szobahőmérsékletűre hűlni, majd kivesszük és tálalásig pihentetjük.

Káposztás lasagne elkészítése:
A fejes káposztát a barna cukorral és a vöröshagymával zsíron lepirítjuk, hozzáadjuk a köményt és a borsot, felöntjük annyi folyadékkal, hogy ellepje, majd puhára pároljuk. Leturmixoljuk és átpasszírozzuk. A kínai kelt darabokra vágjuk, kevés mangalicazsíron hirtelen lepirítjuk, majd meglocsoljuk szezámolajjal.
Egy tepsit szilikonos zsírpapírral kibélelünk, majd a kínai kellel kezdve a káposztakrémet és a lasagnetésztát egyenletesen, több szinten rétegezzük. A legfelső tésztaréteget káposztakrémmel zárjuk.

160 °C -os sütőben 30 percig sütjük.


Miután kivettük a sütőből, zsírpapírt teszünk a tetejére, és lesúlyozva kihűtjük.

Rozmaringos almaszósz elkészítése:
A vaj felét felolvasztjuk, a salottahagymát megdinszteljük rajta, sózzuk, és beletesszük a leszárazott rozmaringleveleket. Hagyjuk, hogy kicsit kioldódjon a rozmaring aromája, majd ráöntjük az almát, kicsit átpirítjuk, és felöntjük a borral. Letakarva addig pároljuk, amíg majdnem az összes levet elforrja. A maradék vajat felkockázva folyamatosan adagoljuk az almához, majd leturmixoljuk.

Tálalás:
A káposztás tésztát a tepsiből kifordítjuk, majd szeletekre vágjuk, és 160 °C-on készre sütjük. Amíg a tészta sül, a tarjaszeleteket forró serpenyőben, zsíron körbepirítjuk. Miután a tészta megsült, a vékonyra vágott mangalicaszeleteket rátesszük, majd a meleg almaszósszal tálaljuk.



mangalicatarja , mangalicazsír , babérlevél , kakukkfű , zsálya , fokhagyma , szalonna , kápia paprika , fejes káposzta , kínai kel , vöröshagyma , kömény , alaplé , lasagnetészta , alma , salotta , rozmaring , chardonnay

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra