Majoros Zsolt receptje
2022. február 7.- 1 kg mangalicatarja
- 1,5 kg mangalicazsír
- 4 db friss babérlevél
- 5 dkg friss kakukkfű
- 2 dkg friss zsálya
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db kápia paprika
- 1 db hegyes, erős paprika
- vékonyra szeletelt mangalica-zsírszalonna
- frissen őrölt fekete bors
- durva szemű só
Káposztás lasagne
Hozzávalók:
- 1 db fejes káposzta
- 1 db nagyobb kínai kel
- 250 g friss lasagnetészta
- 2 fej vöröshagyma
- 15 g barna cukor
- 5 g bors
- 10 g őrölt kömény
- 5 dkg mangalicazsír
- 2 cl pirított szezámolaj
- kb. 5 dl zöldségalaplé vagy víz
Rozmaringos almaszósz
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 5 szál rozmaring
- 3 db salottahagyma
- 8 dkg vaj
- 1 dl chardonnay
- só
A tarját szeletekre vágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal, és kevés mangalicazsíron hirtelen körbepirítjuk. Tepsibe tesszük, és felöntjük annyi zsírral, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a fűszereket és a felezett, kimagozott paprikákat.
Hagyjuk a zsírban szobahőmérsékletűre hűlni, majd kivesszük és tálalásig pihentetjük.
Káposztás lasagne elkészítése:
A fejes káposztát a barna cukorral és a vöröshagymával zsíron lepirítjuk, hozzáadjuk a köményt és a borsot, felöntjük annyi folyadékkal, hogy ellepje, majd puhára pároljuk. Leturmixoljuk és átpasszírozzuk. A kínai kelt darabokra vágjuk, kevés mangalicazsíron hirtelen lepirítjuk, majd meglocsoljuk szezámolajjal.
Egy tepsit szilikonos zsírpapírral kibélelünk, majd a kínai kellel kezdve a káposztakrémet és a lasagnetésztát egyenletesen, több szinten rétegezzük. A legfelső tésztaréteget káposztakrémmel zárjuk.
Miután kivettük a sütőből, zsírpapírt teszünk a tetejére, és lesúlyozva kihűtjük.
Rozmaringos almaszósz elkészítése:
A vaj felét felolvasztjuk, a salottahagymát megdinszteljük rajta, sózzuk, és beletesszük a leszárazott rozmaringleveleket. Hagyjuk, hogy kicsit kioldódjon a rozmaring aromája, majd ráöntjük az almát, kicsit átpirítjuk, és felöntjük a borral. Letakarva addig pároljuk, amíg majdnem az összes levet elforrja. A maradék vajat felkockázva folyamatosan adagoljuk az almához, majd leturmixoljuk.
A káposztás tésztát a tepsiből kifordítjuk, majd szeletekre vágjuk, és 160 °C-on készre sütjük. Amíg a tészta sül, a tarjaszeleteket forró serpenyőben, zsíron körbepirítjuk. Miután a tészta megsült, a vékonyra vágott mangalicaszeleteket rátesszük, majd a meleg almaszósszal tálaljuk.
mangalicatarja , mangalicazsír , babérlevél , kakukkfű , zsálya , fokhagyma , szalonna , kápia paprika , fejes káposzta , kínai kel , vöröshagyma , kömény , alaplé , lasagnetészta , alma , salotta , rozmaring , chardonnay