Receptek

Fácánerőleves szarvasgombás derelyével

Csonka Gergő receptje

2020. november 2.
  • tyúkhúsleves alaplé
  • fácán
  • szarvasgombás vajjal töltött derelye
  • szarvasgombaforgácsok


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Tanyasi tyúkhúsleves volt az alap – nem mintha nem bízhatnánk a fácán erejében, hogy önerőből is képes levest alkotni, de séfünk úgy döntött, hogy domesztikálja a fácánt, és tyúkhúslevesben főzte hosszan. Meg is lett az eredménye úgy színben, mint erőben. Még az ifjonti fácáni vadság is átüt a tanyasi tyúk levén, viszont éppen annyit hagy belőle, amitől a leves mély intenzitása mellé ismerős házias ízek párosulnak.

A szarvasgombás vajjal töltött derelyék és a tálaláskor frissen rányesett szarvasgombaforgácsok amúgy is átrendezik az ízsorrendet.


Nem túlzás, ha némi zeneiséget vélünk fölfedezni ebben a fogásban. Ehhez hozzájárul még a derelyék szerény áttetszősége, mint a szarvasgombák ideiglenes csomagolása, amiből lassan kibontakozva a levest is hatalmukba kerítik.


fácán , alaplé , derelye , szarvasgomba