Nábelek Zsófia receptje
2022. január 14.- 4 db kezeletlen héjú narancs lereszelt héja és kifacsart leve
- 1 db kezeletlen héjú narancs félcentis szeletekre vágva
- 350 g cukor
- 445 g liszt
- 1 tk só
- 5 g sütőpor
- 4 g szódabikarbóna
- 300 g puha vaj
- 50 ml olívaolaj
- 6 db egész tojás
- 400 ml író
- 1 tk fahéj
- 1 mk őrölt szegfűbors
- 200 g porcukor
A narancsszeleteket terítsük egy tálcára. Egy széles edényben forraljunk fel 150 gramm cukrot és 120 gramm vizet. Helyezzük bele a narancsszeleteket lehetőleg úgy, hogy ne fedjék egymást, és főzzük egy órát alacsony lángon.
A szirupot tegyük félre. A sütőt előmegítjük 175 °C-ra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szegfűborsot.
A puha vajat habosítsuk világosra a maradék cukorral, az olívaolajjal és a félretett reszelt narancshéjjal. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, ezzel is habosítsuk ki teljesen. Keverjük össze az írót 200 ml narancslével. Felváltva adjuk a vajas alaphoz az írót és a szárazanyagokat. Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát, az aljára simítsunk egy darab sütőpapírt. Öntsük bele a masszát, simítsuk el, majd süssük 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
Locsoljuk meg a félretett narancsos sziruppal és hagyjuk teljesen kihűlni. A porcukrot habverővel keverjük teljesen simára 50 ml narancslével.
Ha túl híg, adjunk hozzá porcukrot, ha pedig túl sűrű, lazítsuk narancslével. Öntsük a torta tetejére és hagyjuk a mázat az oldalán lecsorogni. Várjunk 5 percet, majd díszítsük a szirupban főzött narancsszeletekkel. Miután megszáradt a máz, szeletelhetjük.
narancs , liszt , szódabikarbóna , sütőpor , vaj , olívaolaj , tojás , őrölt szegfűbors , író , porcukor