Receptek

Narancstorta

Nábelek Zsófia receptje

2022. január 14.
  • 4 db kezeletlen héjú narancs lereszelt héja és kifacsart leve
  • 1 db kezeletlen héjú narancs félcentis szeletekre vágva
  • 350 g cukor
  • 445 g liszt
  • 1 tk só
  • 5 g sütőpor
  • 4 g szódabikarbóna
  • 300 g puha vaj
  • 50 ml olívaolaj
  • 6 db egész tojás
  • 400 ml író
  • 1 tk fahéj
  • 1 mk őrölt szegfűbors
  • 200 g porcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A narancsszeleteket terítsük egy tálcára. Egy széles edényben forraljunk fel 150 gramm cukrot és 120 gramm vizet. Helyezzük bele a narancsszeleteket lehetőleg úgy, hogy ne fedjék egymást, és főzzük egy órát alacsony lángon.

Hagyjuk a szeleteket a szirupban kihűlni, majd tegyük a narancsokat egy rácsra lecsepegni.


A szirupot tegyük félre. A sütőt előmegítjük 175 °C-ra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szegfűborsot.
A puha vajat habosítsuk világosra a maradék cukorral, az olívaolajjal és a félretett reszelt narancshéjjal. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, ezzel is habosítsuk ki teljesen. Keverjük össze az írót 200 ml narancslével. Felváltva adjuk a vajas alaphoz az írót és a szárazanyagokat. Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát, az aljára simítsunk egy darab sütőpapírt. Öntsük bele a masszát, simítsuk el, majd süssük 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk 10 percet hűlni, majd vegyük ki a formából. 

Locsoljuk meg a félretett narancsos sziruppal és hagyjuk teljesen kihűlni. A porcukrot habverővel keverjük teljesen simára 50 ml narancslével.

Ha túl híg, adjunk hozzá porcukrot, ha pedig túl sűrű, lazítsuk narancslével. Öntsük a torta tetejére és hagyjuk a mázat az oldalán lecsorogni. Várjunk 5 percet, majd díszítsük a szirupban főzött narancsszeletekkel. Miután megszáradt a máz, szeletelhetjük. 


narancs , liszt , szódabikarbóna , sütőpor , vaj , olívaolaj , tojás , őrölt szegfűbors , író , porcukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra