Valoryz receptje
2025. október 15.Palacsinta:
- 500 ml tej (3,5%) (helyttesíthető rizstejjel)
- 200 g rizsliszt
- 100 g vaj
- 40 g kristálycukor
- 30 ml napraforgóolaj
- 8 db tojássárgája
- 8 db tojásfehérje
- 3 g só
Krém:
- 250 ml tejszín (35%)
- 100 g mascarpone
- 20 g vaníliás porcukor
Eperlekvár:
- 500 g eper
- 100 g kristálycukor
- 30 ml víz
- 10 ml citromlé
- 0,5 db vaníliarúd
Palacsinta:
Egy nagyobb tálban kevejük össze a rizslisztet a tojássárgájával, majd állandó keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá a meglangyosított tejet. Adjuk hozzá a megolvasztott vajat (csak langyos legyen) és sózzuk. Hűtőben hűtsük ki. Készítsünk a tojásfehérjével és a kristálycukorral egy nem túl kemény habot, és ha a rizslisztes alap kihűlt, lágyan forgassuk bele a felvert habot úgy, hogy az a lehető legkevésbé törjön össze.
Felhevített, kis olajjal megkent palcsintasütőben készítsünk palacsintákat úgy, hogy csak a tészta egyik felét süssük meg. A palacsintákat csúsztassuk egymásra úgy, hogy mindegyik réteget megkenünk a krémmel (kenés előtt várjunk, hogy az új réteg kicsit kihűljön, hogy a krém ne olvadjon meg rajta). Az utolsó palacsintát az aljával felfelé helyezzük rá a többire és a tetejére is kenjünk a mascarponéból.
Krém:
A mascarponét keverjük össze a tejszínnel és vanílás porcukorral. Verjük fel krémmé a masszát (a habos állagot kerülni kell).
Eperlekvár:
A kristálycukrot, a vaníliarúd kikapart magjával és a vízzel főzzük sűrű sziruppá. Tegyük bele az epret és egy perc múlva szűrjük le, az epres cukorszirupot sűrítsük újra be a tűzhelyen. A leszűrt epret tegyük a szirupba és főzzük további 2-3 percig. A végén adjuk hozzá a citrom levét. Tálaláskor kanalazzuk rá az eperlekvárt.
vanília , mascarpone , palacsinta , eper




