Receptek

Vaníliás mascarpone krémmel kent csúsztatott palacsinta

Valoryz receptje

2025. október 15.

Palacsinta:

  • 500 ml tej (3,5%) (helyttesíthető rizstejjel)
  • 200 g rizsliszt
  • 100 g vaj
  • 40 g kristálycukor
  • 30 ml napraforgóolaj
  • 8 db tojássárgája
  • 8 db tojásfehérje
  • 3 g só

Krém:

  • 250 ml tejszín (35%)
  • 100 g mascarpone
  • 20 g vaníliás porcukor

Eperlekvár:

  • 500 g eper
  • 100 g kristálycukor
  • 30 ml víz
  • 10 ml citromlé
  • 0,5 db vaníliarúd
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Palacsinta:

Egy nagyobb tálban kevejük össze a rizslisztet a tojássárgájával, majd állandó keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá a meglangyosított tejet. Adjuk hozzá a megolvasztott vajat (csak langyos legyen) és sózzuk. Hűtőben hűtsük ki. Készítsünk a tojásfehérjével és a kristálycukorral egy nem túl kemény habot, és ha a rizslisztes alap kihűlt, lágyan forgassuk bele a felvert habot úgy, hogy az a lehető legkevésbé törjön össze.

Felhevített, kis olajjal megkent palcsintasütőben készítsünk palacsintákat úgy, hogy csak a tészta egyik felét süssük meg. A palacsintákat csúsztassuk egymásra úgy, hogy mindegyik réteget megkenünk a krémmel (kenés előtt várjunk, hogy az új réteg kicsit kihűljön, hogy a krém ne olvadjon meg rajta). Az utolsó palacsintát az aljával felfelé helyezzük rá a többire és a tetejére is kenjünk a mascarponéból.

Krém:

A mascarponét keverjük össze a tejszínnel és vanílás porcukorral. Verjük fel krémmé a masszát (a habos állagot kerülni kell).

Eperlekvár:

A kristálycukrot, a vaníliarúd kikapart magjával és a vízzel főzzük sűrű sziruppá. Tegyük bele az epret és egy perc múlva szűrjük le, az epres cukorszirupot sűrítsük újra be a tűzhelyen. A leszűrt epret tegyük a szirupba és főzzük további 2-3 percig. A végén adjuk hozzá a citrom levét. Tálaláskor kanalazzuk rá az eperlekvárt.


vanília , mascarpone , palacsinta , eper

További receptek

Kapcsolódó cikkek