Három recept, ami nem csupán befőzésről szól, hanem egy Michelin-csillagos étterem szemléletéről, amelyben a szezon kincsei gondosan, szeretettel és szakértelemmel kerülnek az üvegbe. A Platán Gourmet Restaurant konyhájában és a séf, Pesti István családjában otthon ezek a nyár ízei.
A Platán Gourmet Restaurant, Magyarország egyetlen vidéken található két Michelin-csillagos étterme nemcsak az asztalnál kínál felejthetetlen élményeket. Pesti István séf konyhájában a szezon minden pillanata érték: az alapanyagok legszebb formájukban, a lehető legjobb pillanatukban kerülnek a tányérra – és olykor befőttesüvegbe is.
Az étterem és a séf mögött ott áll egy csendes, de kulcsfontosságú alkotótárs: István felesége, Pesti-Kovács Krisztina, aki maga is szakács. Náluk a családban a tartósítás nem pusztán konyhai művelet, hanem gondoskodás és kreativitás egyben. Ennek köszönhetően a nyár gyümölcsei, illatai és színei a hűvös hónapokban is visszaköszönnek éppúgy otthon, mint a Platán Gourmet Restaurant vendégeinek tányérján.
Krisztina és István most két kedvencüket osztják meg – szilvából, sárgabarackból és körtéből –, hogy az olvasó is megtapasztalhassa, milyen, amikor a Michelin-csillagos minőség a saját konyhában kel életre.
Nyári befőtt receptek a Platán Gourmet Restaurant konyhájából.
Szilvalekvár fűszeresen
Hozzávalók:
8 kg szilva, kimagozva
pár szem kardamom
1 db csillagánizs
1 rúd fahéj
A szilvát a fűszerekkel magas falú edényben, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Forrón, tiszta üvegekbe töltjük, majd kidunsztoljuk.
Gyömbéres sárgabaracklekvár
Hozzávalók:
5 kg sárgabarack, kimagozva
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
2 kg kristálycukor
30 g pektin (kevés cukorban elkeverve)
A barackot a gyömbérrel együtt főzni kezdjük, gyakran kevergetve, amíg teljesen szét nem esik. Hozzáadjuk a cukrot, majd a pektines cukrot lassan, folyamatos keverés mellett beleforgatjuk. 5 percig forraljuk, tiszta üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.