Cikkek

Méhész Zsuzsa Fotó: Ed Anderson

2025. július 23.

Jeremy Salamon , Second generation

Jeremy Salamon „Second Generation” című szakácskönyve nagyot megy a tengerentúlon. A száz magyar és kelet-európai zsidó receptet tartalmazó könyv szerzője mindezt nem csak papíron tudja: visszaadta New York City elveszett magyar kulináris örökségét, és brooklyni éttermében be is bizonyítja: a receptek működnek.


Személyes élménnyel kezdem: amikor nem a Magyar Konyhának írok cikkeket, turistákat kalauzolok az Egyesült Államokban. Túlesve a kötelező látnivalókon, megpuccsolom a programot, és magammal rántom utasaimat az útikönyvek lapjain nem fellelhető, de azoknál sokkal érdekesebb világokba. Képzeletben jöjjenek velem New Yorkba.


Halló, magyarok!


Bevallom, ebben a dzsungelben sokáig kerestem a magyar vonatkozású helyeket, hiszen itt minden népnek és rétegnek megvan a maga világa, mígnem rábukkantam Jeremy Salamonra. A ragyogóan tehetséges, fiatal séf éttermét a Bon Appetit 2022-ben a húsz legjobb új hely közé sorolta. Ez­után megérkezett a Bib Gourmand minősítés a Michelintől, és lehet ezt fokozni: Jeremy szakácskönyvét, a Second Generationt a Saveur magazin beválogatta az év húsz legjobb szakácskönyve közé. Jeremy a misszióját úgy magyarázza a Magyar Konyhának, hogy a New York Cityben egykor élénken létező, de mára köddé vált magyar kulináris hagyományokat szeretné feléleszteni.



Jeremy Salamon, a magyar ízek brooklyni őrzője


Az idősebbeknek van mire emlékezniük. Manhattan néhai, Little Hungary nevű negyedében korábban egymást érték a magyar éttermek, hentesek, pékségek. Itt működött Paprikás Weiss üzlete és Herbst néni rétesboltja. Mindezek a magyar diaszpórával együtt eltűntek. Egyedül a sziget másik oldalán, a már görög tulajdonú Hungarian Pastry Shop tartja magát, ahol a közeli Columbia University diákjai pusztítják a „Rigo Janci”-t és a „pogaca”-t a tanulmányi időszakban.


Porcukros emlékek


Jeremyről tudni kell, hogy második generációs amerikai, akinek nemcsak ízlését, de a pályáját és küldetését is meghatározták a magyar származású nagymamánál elköltött ebédek és vacsorák. A Budapestről az Egyesült Államokba települt Ágiból Agi lett, akinek az unokája számolatlanul ette a látogatások alkalmával a palacsintát, illetve kanalazta a meggylevest. A másik nagyi, a szefárd zsidó származású Arlene Bronxból, boldogan beengedte a konyhába is. Egyiküknél a főzés, a másiknál az evés öröme rögzült erősen – és mindkettőjük neve összekapcsolódott a szeretetteli családi együttlétekkel az asztal körül.



A pogácsa tükörtojással nagyszerű napindító falat


Korán eldőlt, hogy Jeremyből szakács lesz, majd a legendás Láng György The Hungarian Cuisine című könyvében gyermekkora klasszikusaira ismert. Nem sokkal ezután a Saveur magazint felütve egy szatmári háziasszony, az otthonkában a Karancs tűzhelyén sütögető Editke ételei babonázták meg, de annyira, hogy a szakács idővel felkereste múzsáját. De ne szaladjunk ennyire előre. Hősünk ekkor progresszív East Village-i éttermekben dolgozott, és maga válogatta reggelente a piacon a paprikát a házi Erős Pistához.


Kipróbálta, milyen a magyar ételek fogadtatása, melyeket a törzs­vendégek - a sikeres, újdonságkereső amerikai fiatalok - ízléséhez és elvárásaihoz igazított. Taps! A lángos könnyű és elegáns (igen, lehetséges), a töltött paprikát el sem merem mondani, mivel készült (rák). A tarthatatlan kockás abroszos-cimbalmos múltbanézés helyett csupa izgalom, újdonság, frissesség, amit a konyhában művel. És közben egy pillanatra sem veszíti el a fókuszt: képviselni a magyar és kelet-európai konyhát, de nem önsorsrontó módon.



Agi palacsintája igazi közönségkedvenccé vált


Közösségi adakozásból épített álmok


A sikerhez közösség is kellett, hiszen a Covid Amerikában is lehúzott sok redőnyt, ám az újraindulás érdekes lendületet adott a vendéglátásnak. Az emberek mindent megtettek, hogy kedvenc helyeik újranyissanak, és aktívan támogatták a friss kezdeményezéseket. Komfortra és otthonosságra vágytak, Jeremy pedig gondolt egy nagyot, és meghirdette a Kickstarteren az álmát: egy olyan helyet, mely a nagymamák nappalijának békés biztonságára emlékeztet, és konyhája a gyermekkor ízemlékeire támaszkodik. A bemutatkozó videóban mesélt a nagymamáiról, az elveszett hagyományról és a hosszú éveken át érlelt tervről.


Álomszerű volt, ahogy ismeretlen emberek hozzá akartak járulni, hogy megvalósulhasson étterme, az Agi’s Counter. Jeremy többször ellátogatott Magyarországra, megismerkedett az európai kávéházi kultúrával, és a legendás nagykávéházak hangulatát lekicsinyítve gondolta kialakítani saját helyének karakterét. Mely nem klasszikus étterem, de nem is bisztró, sem diner. A világ egyik legdrágább városában, távol a dzsentrifikálódó pucctól az Agi’s Counter a Brooklyn Múzeum szomszédságában várja vendégeit. 



Az Agi's Counter beltere


Éjszakai égbolt


Agi Csillagomnak szólította Jeremyt, nana Arlene pedig sokszor súgta a fülébe: I love you to the Moon… Kész is az éjszakai égbolt! A nagymamáktól kapott örökséggel már csak ki kellett jönni a napfényre. Jeremy hét-nyolc évig érlelgette a szakácskönyv gondolatát, mely 2024 őszén meg is jelent. A Second Generation nem receptgyűjtemény, hanem személyes vallomás, kultúr- és családtörténet. Minden ismerős, de egyben ismeretlen is: a recepteket a szerző felfrissítette és alkalmassá tette arra, hogy ne csak nosztalgiából olvasgassuk őket.



A bestseller szakácskönyv Jeremy tollából


Nagyon rokonszenvesek a szépen fényképezett, őszinte fotók – mesterségesen odagyűrt szalvéták és feleslegesen cuki hangulatelemek nélkül, az ételekre és az alapanyagokra helyezve a hangsúlyt. Az elnevezések itt-ott magyarul jelennek meg, és még egy kis fonetikai útmutató is jár, a helyes kiejtést elősegítendő. Erre mondhatjuk: szép mentés, Jeremy Salamon ugyanis ismét felrajzolta Magyarországot New York gasztrotérképére.



Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló