Megjelent a Magyar Konyha Balaton Gasztokalauza idén is. Kiadványunban visszatérő szereplő a badacsonyi Hotel Neptun és a földszintjén elhelyezkedő Tilia Borvendéglő. Idén újra teszteltük a helyet és elégedetten távoztunk, mert itt minden adott egy romantikus nyaraláshoz: századfordulós villa izgalmas történettel, magyaros, illetve a monarchia világát idéző konyha, alkalmanként pedig cigányzene, ami a hársfák hűs árnyékában üdítően hat.
Régi bakancslistát tételem volt, hogy egyszer egy klasszikus, a századelőt idéző balatoni villában szálljak meg. Ezt a vágyamat a badacsonyi Hotel Neptun meglátogatásával kipipáltam.
A villaépület homlokzata 2025-ben
Ha a falak, illetve a kertben álló száz év feletti hársfák beszélni tudnának, sok mondandójuk lenne. A hotelt Badacsony első szállodái között jegyzik, a vidéki, falusias környezetet biztosító nyaralóhely Szász Pál nagyiparos szívébe is betalált, aki a területen az 1890-es évek végén nyaralót építtetett, amely nem sokkal később hotel lett. Nagy Miklós, a szálló jelenlegi tulajdonosa azt mondja, 1906-tól már képeslapok igazolják, hogy az épület hotelként üzemelt.
Szálloda és környezete anno
És, ha már hotel, legyen étterem is! Vendéglő kezdettől fogva működött az épületben, eleinte az a Trattner Gusztáv vezette, aki a milleniumi kiállításon szerzett magának hírnevet és köztudott volt róla, hogy korábban Erzsébet királyné is kóstolta a főztjét. Az impozáns, monarchikus megjelenésű épület a mai napig megőrizte nevét, és eredeti formáját, igaz, akkor a villát a part felől park, a többi oldalon pedig szőlő vette körül.
Káprázatos badacsonyi panoráma
A békés mindennapokat az I. világháború zavarta meg, ekkor az épület hadikórházzá alakult. Itt lábadozott Egry József, a Balaton festője, aki ebben az épületben szeretett bele az önkéntes ápolónőbe, Pauler Juliskába. Szerelműk nem múló románc volt, amit mutat, hogy Juliska dúsgazdag férje helyett az akkor még nincstelen Egry mellett döntött. Elvált tehát, hogy aztán 35 évet töltsön a festővel, akitől csak a halál választotta el. A Neptun ráadásul olyan fontos fejezet volt az életükben, hogy később a szállodától nem messze telepedtek le, az épület ma Egry József múzeumként működik.
Pauler Juliska Egry József vásznán
Az étterembe betérve kellemes meglepetésben volt részünk, a Muzsikáló Magyarország keretében cigányzenészek játszottak a kerthelyiségben. Az állam által kezdeményezett Muzsikáló Magyarország program missziója, hogy a hagyományos magyar kávéházi, éttermi cigányzenét megőrizze és népszerűsítse. Noha a programról már oldalunkon írtunk, élőben még sosem találkoztam a pályázat eredményeképpen játszó muzsikusokkal vendéglátóhelyen. Aki szeretne találkozni velük, érdemes előzetesen tájékozódni, mikor csíphető elé a zenekar.
A Muzsikáló Magyarország program keretében játszó cigányzenekar
És most essék szó az étteremről is. A Tilia a környékbeli alapanyagokra építő magyaros konyhát visz, melyben monarchikus ételek is felbukkannak. Felvonulnak az étlapon a borjúhúsok, a bécsi is ebből készül, de a tekert húsok, a káposztás ételek vagy akár az ajánlatban gyakran felbukkanó kaiser smarni is a monarchia világát idézi.
A tekert húsok a monarchia világát idézik
Ikonikus alapanyagaik a borjúmáj, emellett szívesen tesznek az étlapra nyulat, a konyha a tokhalat heti két alkalommal frissen kapja egy Balanonszentgyörgy mellett lévő halgazdaságból. Mindenképp érdemes megkóstolni az általunk is próbált, klasszikus balatoni halászlevet, a Menyecskeláb nevű ételt, ami a cordon bleu magyarosított és helyi változata, vagyis házi füstölt sajttal, csülökkel töltött, fokhagymás étel.
Menyecskeláb
A séfasszony, Erzsi néni a szomszédos Bonvino szállodának volt 10 évig a séfje, majd nyugdíjba ment, ő viszi most a konyhát. Hozzá olykor tanácsadó séfek csatlakoznak, de nyugalom, a konyha a klasszikus vonalat képviseli. Az adagok bőségesek, háziasak és az étlapon az ország kedvenc ételei is felvonulnak, mindig van húsleves, rántott hús, valamilyen főzelék vagy akár a madártej.
Madártej
És, ha Badacsony, szólni kell a borokról is. A vendéglő küldetése, hogy megismertesse a vulkanikus termőterület kisebb pincészeteinek legizgalmasabb tételeit. Á la carte fogásokhoz és egészestés borvacsorákhoz is örömmel állítanak össze étel-bor párosokat, sőt, a vinotékában meg is lehet vásárolni azokat a tételeket, amik a legjobban ízlettek.
Az étterem a kisebb pincészetek borait is kínálja
Ezen felül itt nem nagyon kell gondolkodni, hogy mit csináljon az ember, Nagy Miklós kifogyhatatlan az ötletekből, szerinte itt öt napot unatkozás nélkül el lehet tölteni. Szerinte egy badacsonyi szüretet egyszer az életben mindenképp látni kell. Közel van Szigliget, a Folly Arborétum, a Balatonfelvidék, lehet elektromos bringázni, vagy átmenni hajóval Fonyódra. Aki pedig csak borozni jönne, azok számára taxit is biztosít. Rossz idő esetén pedig a szálló wellness részlegében, illetve a tágas szobák egyikében lehet pihenni.
A 18 szoba egyike
Szerettük az élményt, mert békebeli, a villa festői környezetben található, mert remek programötleteket kaptunk a tulajdonostól, akiről kiderült az is, hogy a nagypapája annak idején helytörténeti előadásokat tartott az épületben. Csoda-e, ha Nagy Miklós a hely szerelmese lett, ezt pedig minden betérőre átragasztja?
A Hotel Neptun és Tilia Borvendéglő a június végén megjelent Balaton 2025 Gasztrokalauzunkban is helyet kapott, sőt, régóta jelen lévő szereplője a kiadványnak. (A lapot augusztus végéig megveheti az újságárusoknál!)