Cikkek

A jövőre induló „εpsilon” küldetés résztvevői nem csak a szokásos űrkaját fogyasztják majd a Nemzetközi Űrállomáson, hanem a három Michelin-csillagos The PIC Restaurant által készített fogásokat is.

„Egy csipetnyi Franciaország az űrben” jelmondattal mutatta be azt a kezdeményezést az Európai Űrügynökség, amelyben a világ legtöbb Michelin-csillagot szerző séfjének ételeit viszik magukkal jövőre az űrhajósok.

Anne-Sophie Pic séf a haute cuisine egyik vezető alakja. Háromcsillagos étterme, a franciaországi Valence-ban található. 2024-ben elnyerte a Tripadvisor legjobb éttermeknek szóló díját, 2011-ben pedig a World's 50 Best Restaurants díjátadóján a világ legjobb női séfjének választották.

Ő dolgozik együtt Sophie Adenot űrhajóssal a különleges fogások kidolgozásán. A választott ételek természetesen nem a küldetés teljes menüjét fémjelzik, csupán néhány olyan fogás, amely változatosságot kölcsönöz a fenti ételeknek, illetve a francia konyha ikonikus fogásait juttatja az űrbe.

Lesz hagymaleves krutonnal, csirke madagaszkári borssal, tonkababbal, polentával és comté sajttal, valamint kávés csokikrém is.

Anne-Sophie Pic természetesen egy másodpercig sem habozott, miután Adenot felkérte az űrbéli fogások megalkotására. A fent említett ételek egyébként az űrhajósok űrben elfogyasztott étkezéseinek csupán 10 százalékát teszik majd ki.

Kapu Tibor, jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó magyar űrhajós lemaradt ugyan a Michelin-ajánlott ételekről, de a hírek szerint a lehetőségekhez képest egészen változatos a fenti menü. Van benne többek között curry, grillezett csirkeszárny, fasírt, ravioli és még puding is. Száraz formában pedig vittek az űrállomásra tésztát, rizst, zabkását, teát és kávét is.

Kapu Tibor egyébként a szkafanderbe öltöztetett TV Maci figurán kívül (amely Farkas Bertalannal is járt az űrben), vitt magával egy Rubik-kockát, Erős Pistát és – ahogy arról korábban írtunk – magyar űrcsokit is. 


Kapcsolódó cikkek