Kitzinger Szonja
2025. augusztus 26.Kenyérlelke Fesztivál 2025 , Magyar Kézműves Kenyér Társaság , kovászos kenyér , otthonsütők
Sok oklevél, rengeteg elismerés talált gazdára. A legjobbak között a Jenői Pékség, a Panificio il basilico és az Artizán!
Fantasztikus hangulatban zajlott a szentendrei Skanzenben idén is a Kenyérlelke Fesztivál. Az augusztus 20-i, egynapos eseményen 7000 látogató fordult meg, ami abszolút csúcs, ennyien még sosem jártak a kézműves pékáruknak dedikált összejövetelen. Az eseményen 23 pékség és 7 malom mutatkozott be, illetve 45 kiállító vonult fel, jóvoltukból kistermelők, gazdák, farmok portékáit lehetett megvásárolni.
A kovász összeköt
Érdekes, hogy a budapesti pékségek mellett, pécsi, győri, veresegyházi, egri, velencei, ceglédi, veszprémi pékségek is részt vettek az eseményen. A legtöbbjük első alkalommal járt a Kenyérlelke Fesztiválon, ez pedig azt mutatja, hogy a jó kézműves pékségek nem kizárólag a fővárosban koncentrálódnak.
A kenyerek inkognitóban versenyeztek
Az esemény igazán azok számára volt hiánypótló, akiknek nem mindegy milyen táplálékot vesznek magukhoz. A fesztivál szlogenje, a „Tiszta élelmiszert, tiszta lelkiismerettel!” is erre utalt. A fesztivál történetében egyedülálló, hogy a rendezvény stratégia szakmai partnere nem egy piaci szereplő, hanem egy oktatási intézmény: a győri Széchenyi Egyetem volt. Amikor egy okatási intézmény ilyen mértékben elköteleződik egy ügy mellett, az példaértékű a teljes magyar gazdaság számára. A fejlődés záloga pedig kétségkívül az, hogy egy intézmény már az oktatás során irányt és példát mutat a fiataloknak.
7000 látogató vett részt az eseményen
Kiemelkedő volt az az összefogás is, ahogyan a termőföldtől az asztalig az összes érdekelt fél együtt dolgozott/dolgozik a tiszta élelmiszerért. Az eseményen jelen volt a Talajmegújító Gazdák Egyesülete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet, a Tudatos Vásárlók Egyesülete is, felismerve azt, hogy együtt, lehet csak igazán jó eredményeket elérni a tiszta élelmiszer ügyében. Ide kívánkozó jó hír az is, hogy a helyszínen 17 új tag kérte felvételét a Magyar Kézműves Kenyér Társaságba.
Búzafelismerési verseny az ÖMKI satandján
A kovászolás szerelmesei idén egyébként tizenegyedik alkalommal jöttek össze az eszmecserén túl azért is, hogy kenyereiket megversenyeztessék. Az otthonsütők versenyében 71 versenyző állt rajthoz. Köztük szoros volt a verseny és sok kenyér megállta volna a helyét bármelyik kézműves pékségben – emelte ki a zsűri.
Céklás és algás kenyér a Babushka standján
Otthonsütők versenye
A hobbisütők idén fehér/félbarna, teljes kiőrlésű, valamint a nemrég elhunyt pék, Lévai Csaba emlékére létrehozott különleges, színezett kenyerek kategóriájában versenyezhettek. Az otthonsütő pékek munkáit a zsűri külalak, bélzet és íz alapján rangsorolta. A versenykenyerekben élesztő és adalékanyagok használata szigorúan tilos volt. Íme a győztesek.
Vajda József, a Kenyérlelke Fesztivál megálmodója
Fehér/félbarna kenyér:
1. helyezett: Dr. Kovács Ágnes
2. helyezett Appelshoffer Regina
3. helyezett: Gégény Csaba
A képen Ferenci Balázs, Appelshoffer Regina, Juhász Tímea
Teljes kiőrlésű kenyér:
1. helyezett: Ferenci Balázs
2. helyezett: Varga Zoltán
3. helyezett: Kincses Márk
Cseperkáló József a Magyar Kézműves Kenyér Társaság elnöke és a fesztivál szervezője, Klausz Réka nélkül ez az esemény nem jöhetett volna létre
Lévai Csaba emlékverseny:
1. helyezett: Juhász Tímea
2. helyezett: Tóthné Boros Anikó
3. helyezett: Ferenci Balázs
Az eseményen a pizzakészítés fortélyait is el lehetett lesni
Profik minősítése
A hagyományokkal történő szakítás tavaly bevált, így a pékségek idén sem versenyeztek, tehát nem voltak helyezések, helyette profi zsűri minősítette termékeiket, arany, ezüst és bronz kategóriában. Idén 29 pékség hozta el a kenyerét a minősítésre, összesen 3 kategóriában. Itt is sok volt a vidéki nevező, Dörgicsétől Szegeden és Dunaszekcsőn át, Szóládon keresztül Győrújbarátig, így az ország minden tájáról kóstolhatott kenyeret a profi zsűri.
A profi kategória minősített versenyzői
Fehér/félbarna kenyér (Királyszám)
🥇 Arany minősítés: Jenői Pékség, Szeretetem, Bott Pékség, Rudi és Fickó pékség, Tündér Pékség, Bake my day Pékség, Pipacs Pékség, Pano, Panificio il basilico, Kovászüzem, Artizán, Zsömle
🥈 Ezüst minősítés: Jenői Pékség, Búzakék pékség, Mindennapi pékség, Teca kovászos Pékség, Nor/Ma Grand, Läget, Még 1kifli-t kézműves Pékség, Pano, Egy falat kenyér
🥉 Bronz minősítés: Apakovász kézműves Pékműhely, Kriegler Pékség, Babushka, Kovászálom kézműves Pékség, Némi kenyér, Szóládi kenyérbolt
Büszke pékek
Teljes kiőrlésű kenyér
🥇 Arany minősítés: Panificio il basilico, Artizán
🥈 Ezüst minősítés: Búzakék Pékség, Mindennapi Pékség
🥉 Bronz minősítés: Apakovász kézműves Pékműhely, Bott Pékség, Babushka, Némi kenyér, Zsömle
Auguszt József a profi kategóriában zsűrizett
Ősgabonás kenyér
🥇 Arany minősítés: Jenői Pékség, Némi kenyér
🥈 Ezüst minősítés: Teca kovászos pékség, Bott pékség, Babushka, Pipacs Pékség, Panificio il basilico
🥉 Bronz minősítés: Búzakék pékség, Egy falat kenyér, Artizán
A Némi kenyér tulajdonosa az Otthonsütők kategóriában zsűrizett is
Az esemény remek hangulatban telt, a helyszínválasztás, a Skanzen Mezőség tájegysége telitalálatnak bizonyult, a lebonyolítás pedig zökkenőmentes volt. A rendezvény szakmai beszélgetéseit nagy érdeklődés kísérte, és teltház volt a workshop színpadon is, ahol kézzel fogható gyakorlati tudást sajátíthattak el az érdeklődők.
Kitzinger Szonja, az esemény műsorvezetője, Cseperkáló József a Magyar Kézműves kenyér Társaság elnöke és Ormós Gabriella, a Jenői Pékség tulajdonosa
A nap konklúziója, hogy a kovász összetart, illetve, hogy az évben több hasonló rendezvényre lenne szükség.