Kun Péter receptje
2020. december 7.- 1 db sütőtök (1 kg)
- 1 dl méz
- 5 dl tej
- 5 szem gesztenye
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek cukor
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
A gesztenyét X alakban bevágjuk, és a sütőtökkel együtt betesszük a sütőbe. Amikor megsült a gesztenye, a héja eltávolítása után felaprítjuk morzsa állagúra. A sütőtököt megkenjük mézzel, meghintjük egy csipet sóval, és előmelegített sütőben 180 ºC-on 60 percig sütjük.
Mindeközben olívaolajon az apróra vágott hagymát a cukorral karamellizáljuk, rádobjuk a már megsült sütőtököt, 5 perc után felöntjük 4 dl tejjel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és 10 perc főzés után leturmixoljuk.
A megmaradt 1 dl tejet felhabosítjuk, ez habosítóval a legegyszerűbb, de a meleg tejet egy bögrében habverővel is könnyen habosra verhetjük.
Tálalás:
Ízlés szerint pohárban vagy tányérban tálaljuk. A sütőtökkrémlevesre rátesszük a tejhabot, és megszórjuk a sültgesztenye-morzsával.