Receptek

Karácsonyi pulyka

Károly József receptje

2020. augusztus 5.
  • 1 db bronzpulyka vagy bébipulyka (kb. 4000 g)
  • 1 ek kínai ötfűszer-keverék
  • 4 ek pirított szezámolaj
  • 4 db mogyoróhagyma
  • 1 db narancs
  • 1 db alma
  • 1 l szárnyasalaplé
  • őrölt bors
  • ujjnyi friss gyömbér
  • durva szemű tengeri só
  • 500 g kalács
  • 150 g puha aszalt szilva
  • 2 db alma
  • 2 ek vaj
  • kakukkfű
  • szegfűszeg
  • csipet gyömbérpor
  • só, bors


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A pulykát sóoldatba tesszük (1 liter vízhez 60 g só), ügyelve, hogy a folyadék ellepje, és hűvös helyen 12 órán át állni hagyjuk.

Alaposan leöblítjük, megtöröljük, bedörzsöljük a fűszerek mozsárban összetört keverékével. Tiszta zacskóba tesszük, hozzárakjuk a feldarabolt almát, narancsot és hagymát, ráöntjük az olajat, némi alaplevet, összerázzuk, és ebben a

pácban 2-3 órán át marináljuk.

Közben elkészítjük a tölteléket: a kalácsot felszeletelve megpirítjuk és kockákra vágjuk, majd összekeverjük a feldarabolt almával, szilvával, fűszerekkel és a vajjal. Végül a pulyka hasüregébe töltjük. Tepsibe helyezzük, köré öntjük a páclevet és a maradék alaplét, majd

fólia alatt 140 °C-on 2-2,5 óráig sütjük (a bronzpulykát hosszabban).

Végül levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 180 °C-on, gyakorta locsolva a pecsenyelével.

Aki szereti, az utolsó 20 percben süthet mellette még gyümölcsöket. Sütés után a pulykát legalább 10 percet pihentetjük, hogy szépen lehessen szeletelni.




vaj , bronzpulyka , bébipulyka , kínai ötfűszer-keverék , szezámolaj , mogyoróhagyma , narancs , alma , gyömbér , szárnyasalaplé , kalács , kakukkfű , gyömbérpor , szegfűszeg , aszalt szilva