Bár természetes formájában rengeteg ételben megtalálható, a kollagén mégis por formájában kezdett el hódítani az elmúlt években. Feszes bőr, egészséges ízületek, viszlát, hátfájás, viszlát, szarkalábak – mondják a reklámok, de tényleg ennyi mindent tud a kollagén?
Az elmúlt tíz évben nagyot változott a szépségiparban a bőröregedés elleni harc, már nem csak kollagénes meg hialuron-savval dúsított krémekkel kenegetjük az arcunkat, de a kollagén népszerűsége nagyot ugrott. Étrend-kiegészítőként hódít, megcélozva a feszes bőrt és az egészséges ízületeket, mehet a reggeli turmixba, smoothie-ba, zabkásába, szóval egyre többet láthatjuk por formájában, esetleg kapszulaként. De miért?
A kollagén természetes fehérje, a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetünkben: bőrünk, csontjaink, izmok, inak és szalagok kötőszövetének alapja. A kollagént a szervezet állítja elő, ez felel a bőr rugalmasságáért, az ízületek egészségéért, tehát nemcsak a szépségipar, hanem a sportolók és általában az egészséges életmódra törekvők körében is rendkívül népszerű.
![]()
A kollagén egy másik fehérjével kapcsolódva, az elasztinnal tartja feszesen a bőrt, de az öregedéssel a szervezet egyre kevesebb kollagént termel – már a húszas éveink közepétől. A folyamatot gyorsítja a cigarettafüst, a szmog, az erős napsütés, de a túl sok cukor és finomított szénhidrát is hatással van a kollagén termelésére. Kötőszövetként hasonlóképpen képzeljük el az inak, ízületek és izmok terén is, ezért is népszerű étrend-kiegészítő sportolók és idősek körében.
A legtöbb kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő hidrolizált, vagyis ahhoz, hogy a szervezet könnyen hasznosítani tudja, a kollagént peptidekre bontják le. A kollagénpeptidek (vagy hidrolizált kollagén) rövidebb aminosavláncokat képeznek, így könnyebben fel is szívódnak a véráramban, ebben pedig nagy szerepe van a C-vitaminnak is, ez segít ugyanis a hidrolízisben.
Az egész kollagénjelenséggel csak egy gond van: annyira új még ez a trend,
hogy arról, pontosan hogyan érnek célba ezek a peptidek, milyen egészségügyi hatása van a porként/kapszulában elfogyasztott kollagénnek, illetve milyen mértékben fejti ki a kívánt hatást, még nem publikáltak elég megbízható tanulmányt. De ha természetes formájában fogyasztjuk, abból igazán kevés
gond lehet.
![]()
Mivel kollagén nagy mennyiségben pontosan ott található meg az állatokban, mint az emberekben (bőr, inak, csontok), ezért keveseknek vonzó ebből az irányból közelíteni. A cupákosság nincs mindenkinek közel a szívéhez, de azért mutatunk néhány receptet, amit nem lesz nehéz megszeretni.
A legkönnyebb és legtöbbeknek rokonszenves kollagénforrás a hosszan, lassan főzött marhacsontleves, hideg hónapokban az egyik legjobb melengető fogás.
A csípős malacfülsaláta ázsiai fűszerekkel egy könnyű, hideg saláta, pirított tésztával, kimcsivel remek fogás – a fül ráadásul fillére költség, és a legtöbb hentesüzletben megtalálható. A lassan sült marha, készüljön akár stefániából vagy marhaszegyből, tartalmas, melengető étel, ami selymesen és puhán olvad szét a szájban.
![]()
A tőkehal és a lazac is természetes kollagénforrás, ezekhez C-vitaminban gazdag kiegészítőket válogattunk, végül pedig itt
egy igazi kollagénkirály: a csülökpörkölttel töltött sertésköröm
már leírva is cuppogtat,de higgyék el, Pohner Ádám változata látványos és izgalmas fogás lesz legtöbbek.
![]()
Az egyszerű zselatin, amit otthon leginkább zselésítésre használunk (de felhasználja a gyógyszer- és kozmetikai ipar is), szintén állati kötőszövetből előállított zselésítő anyag, amit a kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő.