Életmód

Szöveg: Nábelek Zsófia - Fotók: Kaunitz Tamás

2021. október 2.

Bár természetes formájában rengeteg ételben megtalálható, a kollagén mégis por formájában kezdett el hódítani az elmúlt években. Feszes bőr, egészséges ízületek, viszlát, hátfájás, viszlát, szarkalábak – mondják a reklámok, de tényleg ennyi mindent tud a kollagén?

Az elmúlt tíz évben nagyot változott a szépségiparban a bőröregedés elleni harc, már nem csak kollagénes meg hialuron-savval dúsított krémekkel kenegetjük az arcunkat, de a kollagén népszerűsége nagyot ugrott. Étrend-kiegészítőként hódít, megcélozva a feszes bőrt és az egészséges ízületeket, mehet a reggeli turmixba, smoothie-ba, zabkásába, szóval egyre többet láthatjuk por formájában, esetleg kapszulaként. De miért?

A kollagén természetes fehérje, a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetünkben: bőrünk, csontjaink, izmok, inak és szalagok kötőszövetének alapja. A kollagént a szervezet állítja elő, ez felel a bőr rugalmasságáért, az ízületek egészségéért, tehát nemcsak a szépségipar, hanem a sportolók és általában az egészséges életmódra törekvők körében is rendkívül népszerű.A kollagén egy másik fehérjével kapcsolódva, az elasztinnal tartja feszesen a bőrt, de az öregedéssel a szervezet egyre kevesebb kollagént termel – már a húszas éveink közepétől. A folyamatot gyorsítja a cigarettafüst, a szmog, az erős napsütés, de a túl sok cukor és finomított szénhidrát is hatással van a kollagén termelésére. Kötőszövetként hasonlóképpen képzeljük el az inak, ízületek és izmok terén is, ezért is népszerű étrend-kiegészítő sportolók és idősek körében.

A legtöbb kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő hidrolizált, vagyis ahhoz, hogy a szervezet könnyen hasznosítani tudja, a kollagént peptidekre bontják le. A kollagénpeptidek (vagy hidrolizált kollagén) rövidebb aminosavláncokat képeznek, így könnyebben fel is szívódnak a véráramban, ebben pedig nagy szerepe van a C-vitaminnak is, ez segít ugyanis a hidrolízisben.

Az egész kollagénjelenséggel csak egy gond van: annyira új még ez a trend,

hogy arról, pontosan hogyan érnek célba ezek a peptidek, milyen egészségügyi hatása van a porként/kapszulában elfogyasztott kollagénnek, illetve milyen mértékben fejti ki a kívánt hatást, még nem publikáltak elég megbízható tanulmányt. De ha természetes formájában fogyasztjuk, abból igazán kevés
gond lehet.Mivel kollagén nagy mennyiségben pontosan ott található meg az állatokban, mint az emberekben (bőr, inak, csontok), ezért keveseknek vonzó ebből az irányból közelíteni. A cupákosság nincs mindenkinek közel a szívéhez, de azért mutatunk néhány receptet, amit nem lesz nehéz megszeretni.

A legkönnyebb és legtöbbeknek  rokonszenves kollagénforrás a hosszan, lassan főzött marhacsontleves, hideg hónapokban az egyik legjobb melengető fogás.


A csípős malacfülsaláta ázsiai fűszerekkel egy könnyű, hideg saláta, pirított tésztával, kimcsivel remek fogás – a fül ráadásul fillére költség, és a legtöbb hentesüzletben megtalálható. A lassan sült marha, készüljön akár stefániából vagy marhaszegyből, tartalmas, melengető étel, ami selymesen és puhán olvad szét a szájban.


A tőkehal és a lazac is természetes kollagénforrás, ezekhez C-vitaminban gazdag kiegészítőket válogattunk, végül pedig itt

egy igazi kollagénkirály: a csülökpörkölttel töltött sertésköröm

már leírva is cuppogtat,de higgyék el, Pohner Ádám változata látványos és izgalmas fogás lesz legtöbbek.


TUDTA?
Az egyszerű zselatin, amit otthon leginkább zselésítésre használunk (de felhasználja a gyógyszer- és kozmetikai ipar is), szintén állati kötőszövetből előállított zselésítő anyag, amit a kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Recept ajánló