Hírek

MKO

2024. március 1.

konyhakiállítás

Kortalan klasszikusok, egészséges fogások és progresszív kreációk készülnek március 1-3. között a Budapest Arénában. Az ország legnagyobb konyhai témájú eseménye kihagyhatatlan programokat is tartogat a tengernyi pompás konyha- és étkezőbútor, gép és eszköz mellett, a Konyhakiállítás Samsung Nagyszínpadán ugyanis sztárséfek és gasztrobloggerek mutatják be tudományukat az esemény mindhárom napján.


A színvonalas és izgalmas programsorozatban részt vesz a Michelin kitüntetésben részesült Villa Kabala és az Év Fiatal Séfje, Kiss Zaida, a BOOOK Kiadó legnépszerűbb gasztro könyveinek szerzői – Ambrus Éva, Andrejszky Zoltán, Bernáth József, Cserháti Tamara, Csizmazia László, Gáspár Bea, Iklódi Dóri és Vári Dávid –, a HVG Könyvek szerzői közül pedig Sárközi Ákos, Horváth Judit és Kiss Döníz osztanak majd meg tippeket, trükköket és praktikákat a látogatókkal. És ez még nem minden, Fellegi-Penyigei Szilvi food stylist, Pikács Árpi a Nosaltytól, Tarjányi András steak mester és Bíró Botond Boldizsár illatséf is csatlakozik a fellépőkhöz a tavasz első hétvégéjén. Addig is olvass tovább, mutatjuk a napi menüket!


Március 1. / Péntek / Food styling, csillagos meglepetés, egészséges tortilla, töltött káposzta, perzsa szerelemtorta

A Konyhakiállítás színpadi programját Fellegi-Penyigei Szilvia indítja food styling előadásával pénteken 10:30-kor. Nem csupán az ételdekorálás művészetének világába kalauzol, hanem konkrét eszközökkel, praktikus tanácsokkal is készül, melyek alkalmazásával gyakorlati bemutatóján a látogatók szeme előtt válik egyszerű hummusz tálból valóságos költemény.


A szigligeti Villa Kabala 2022-ben került be a Michelin Guide-ba Tányér jelöléssel, 2023-ban pedig zöld csillagot kapott. 12 órától Szabó András séf és Fölföldi Péter társalapító-tulajdonos mesél a mesébe illő étteremről, és egy különleges fogást is készítenek, mely méltón közvetíti a Villa Kabala étoszát meghatározó alapanyagközpontú megközelítést.


13 órától Ambrus Éva, a Manó Menü alapítója mutat gyors, finom, egyszerű és egészséges receptötleteket tortillalapból. Ambrus Éva immár négy könyv szerzője és társszerzője, melyek nagy népszerűségnek örvendenek: Anya, kérek még! Hozzátáplálás egyszerűen című könyvének bővített kiadása például elnyerte Az Év Könyve 2023 díjat Gasztronómia kategóriában.


14 órától Gáspár Bea ragad fakanalat – töltött káposztát készít kapros-paradicsomos szósszal. Bea szakácskönyveinek sikere abban rejlik, hogy minden sorukat őszintén írja. Azt mutatja be, hogyan főz: szívvel-lélekkel, minden egyes percét kiélvezve. Az ő szavaival “a gasztronómia nemcsak az evésről szól, hanem a közös ünneplés boldogságáról és arról, hogy milyen jó érzés az embereknek valami különlegeset adni és örömet szerezni. A töltött káposzta ezernyi változatából nekem a szabolcsi a kedvencem, amiből a legjobbat nyíregyházi barátnőm, Vali édesanyja készítette. Nálunk ünnepi alkalmakkor biztosan van az asztalon.”


Cserháti Tamara igazi perzsa szerelemtortával édesíti meg a péntek délutánt 15 órától. A legenda szerint egy perzsa hercegnő reménytelenül beleszeretett egy hercegbe. Azért, hogy a férfi engedjen a varázsának és viszontszeresse, úgy döntött, hogy megbabonázza őt egy szerelmi bájitallal átitatott varázskaláccsal. Így született meg a perzsa szerelemtorta. Ez a csodálatosan puha, rózsaillatú, vajas torta frissen őrölt kardamommal és mandulaliszttel készül, a tetejét citromos cukormázzal, tört pisztáciával és rózsaszirommal díszítik. “Korábban nem szerettem a parfümöt idéző édességeket, de amikor Izraelben megkóstoltam a rózsavízzel ízesített epres malabit, engem is elvarázsolt, és azóta szívesen bolondítom meg vele a süteményeket.”


Március 2. / Szombat / Tökéletes kávé, versenysteak, afrikai harcsa, képviselőfánk, csillagos töltött krumpli, mentes édességek, fácánmell rántva

Kiss Döníz, a James Hoffmann Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon? könyv szaklektora, a Coffee Education Center alapítója és baristamestere az élet nagy kérdéseire válaszol 11 órától a színpadon. Mi is az a specialty kávé? Mi a különbség világos és sötét pörkölésű kávészemek között? Miért fontos az őrlő? Milyen különbségek és hasonlóságok vannak két termőterület kávéjai között? A kóstolással egybekötött bemutatón Döníz elmeséli, hogyan lehet otthon is tökéletes kávét készíteni.



Délben Tarjányi András steak bajnok bemutatójával folytatjuk a műsort, aki megmutatja, hogyan készíthetsz díjnyertes steakeket. Ribeye steaket süt majd serpenyőben, a Texasból eredő, mára Európában és Magyarországon is egyre nagyobb közösséget megmozgató SCA – Steak Cookoff Association – szabályrendszere szerint rendezett versenyeken használt versenyfűszerekkel. Mindeközben pedig beavat minket a versenyek kulisszatitkaiba, mesél a tavalyi győzelemsorozatáról, valamint a márciusi texasi világbajnokságra történő felkészülésről is.


13 órától a halak kedvelőit tejszínes-krémsajtos afrikai harcsával várja Andrejszky Zoltán, a Fishing & Hunting TV-csatornán futó Halimádók Konyhája házigazdája. Küldetése, hogy amatőr és profi szakácsoknak olyan nélkülözhetetlen könyvsorozatot állítson össze, amelyből különleges módszereket, konyhai mozdulatokat is megismerhetnek az olvasók. Ha szereted a halat, vagy van horgász a családban, ne hagyd ki!


Bernáth József egy igazi klasszikussal, képviselőfánkkal készül 14 órától. A népszerű desszert akkor az igazi, ha nem száraz, de kellően ropogós a tészta, selymesen lágy a beletöltött krém és a tejszínhab is. A bemutatásra kerülő recept sütési technikáinak köszönhetően a kisült fánkok közepe nem lyukacsos lesz, hanem egyetlen üres gömböt kapunk. Így a tálaláskor kellő mennyiségű krémmel tudjuk megtölteni. Ha szeretnél egy igazán látványos desszerttel tarolni a család és a barátok körében, itt a helyed!


„A főzés a világ legegyszerűbb dolga, ha valóban merünk játszani!” - állítja Sárközi Ákos, aki 15 órától megmutatja, hogyan alkothatunk hétköznapi hozzávalókból csúcsgasztronómiai fogást - azaz hogyan készít egy Michelin-csillagos séf töltött krumplit. A Textúra és a Borkonyha Michelin-csillagos séfje nemrégiben megjelent könyvében nemcsak az életútjáról mesél, hanem fine dining recepteket is megoszt velünk, ebből kaphatsz ízelítőt a Konyhakiállításon.


16 órától újabb édesség kerül terítékre, most azonban a fenséges mentes különlegességeken lesz a rivaldafény. Horváth Judit, a Mentes Kovászműhely csoport alapítója mentes főzőtanfolyamokat tart, képzett cukrász, többször nyert a Cake&Bake Show és a Cake International versenyein. A színpadon könyvéből készíti el a divatos minisütemény, a cupcake mentes változatát: megismerhetjük az apró desszert titkait a gluténmentes liszt őrlésétől a mentes krémbevonat keveréséig.


A szombati napot Vári Dávid, a vadételek mestere zárja 16:40-től a Samsung Nagyszínpadon, méghozzá mennyei rántott fácánmell és majonézes burgonyasaláta kombinációjával. Vadételek című könyve nem egyszerű szakácskönyv, általa megismerhetjük az országunkat, a hazánkban vadászható és ehető vadfajokat és a természetet.


Március 3. / Vasárnap / Zabpelyhes keksz, nosztalgikus dödölle, az Év Fiatal Séfje, interaktív közös főzés, illatpiramis a tányéron

A vasárnapot narancsos-csokis zabpelyhes keksszel indítjuk 11 órakor Iklódi Dóri vezetésével. Dóri receptjeivel megmutatja, hogy az egészséges táplálkozás elsősorban nem pénz, hanem odafigyelés kérdése. Ha fontolgatod az életmódváltást, vagy már most is a tested jelzéseire figyelve, körültekintően táplálkozol, hallgasd meg a szakértőt, aki hasznos tanácsokkal és finom falatokkal vár a színpadon! Hiszen nem mi vagyunk az étrendért, hanem az étrend van értünk.


Délben Csizmazia László tradicionális dödöllét helyez a pultra Sparhelt című könyvéből. A könyvben a régiből a modernbe mutató örök klasszikusok jelennek meg, azok az ételek, amelyek már akár a 19. század és 20. század eleje óta jelen vannak az akkor még kialakulófélben lévő magyar gasztronómiai kultúrában.


13 órától Kiss Zaida, a Zincenco Kitchen séfje vár a színpadon, aki igazán mozgalmas és elismerésekben gazdag évet tud maga mögött. 2023-ban ugyanis az Év Fiatal Séfjének választották, az étterem pedig megkapta a Michelin ajánlást. Az eseményen többet is megtudhatsz Zaida intuitív attitűdjéről és akcióban is láthatod alkotni.

14 órától Árpi Keni-vágja Nosalty különkiadással készülünk, ahol Pikács Árpi a közönséget bevonva varázsol el bennünket, utána pedig 15 órától Bíró Botond Boldizsár illatséf, a Béterv lakásétterem megálmodója.


A lakásétterem illatvacsorák megszervezésére jött létre, ahol egyazon alapanyag sokszínűségét mutatják be a vendégnek: első fogásként illat formájában, ezt követik a fogások, ugyanazzal a fűszerrel ízesítve. Az Illatpiramis a tányéron! Fej, szív és alap jegyek harmóniája, avagy hogyan áll össze egy parfüm előadás a Béterv szellemiségét idézi meg, és igazán különleges megközelítésben mutatja meg a gasztronómia ritkán látott arcát.

A Konyhakiállításon személyesen is találkozhatsz a gasztroszcéna élvonalbeli képviselőivel, és kedvezményesen szerezheted be a színpadon fellépő szerzők könyveit, melyek nemcsak a saját polcodra valók, de ajándéknak is elsőrangúak. Belépőt az alábbi linken szerezhetsz, mely nemcsak egy tartalmas és felejthetetlen élményt garantál, de 30% kedvezményt is a Tefal magyarországi szaküzleteiben és a homeandcook.hu webshopban.

https://konyhakiallitas.hu/programok/?utm_medium=mb&utm_source=magyarkonyha_gasztro&utm_campaign=konyhaweb&utm_content=cikk

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló