Hírek

Orbán Szilvia

2021. december 4.

Hogyan tűnhetett el a csaknem kétmillió forintot érő, értékes japán palack? Az USA Külügyminisztériuma vizsgálatot indított.

Az amerikai külügyminisztériumnál még nyár végén indítottak nyomozást, hogy kiderítsék, vajon hová tűnt néhány olyan ajándéktárgy, amelyet még a Trump-éra alatt szolgálatot teljesítő hivatalnoki gárda kapott a ténykedése alatt, adta hírül az NBC News. A köddé vált ajándékok – köztük például egy arany emlékérem, nyolc, összesen mintegy 20 ezer dollárt érő porcelán és réz váza, illetve egy palack, 5800 dolláros japán whisky – a minisztérium ajándékraktárából tűntek el, rejtélyesen.



Most a külügy főnyomozója arról tájékoztatott, hogy a keresett cikkek egy részét sikerült megtalálni. A fentebb említett vázákra például végül egy raktárházban sikerült rálelni, ugyanakkor eddig sem az érme, sem az értékes ital hollétére nem derült fény.

A japán whiskyről annyit tudni, hogy azt még a korábbi külügyminiszter, Mike Pompeo kapta a japán kormánytól. A The New York Times azt feltétezi, hogy Pompeo ténylegesen nem is vehette kézbe az ominózus palackot, hiszen a jelentések szerint, aznap, amikor az italt átvették a minisztérium munkatársai, Pompeo épp Szaúd-Arábiában tartózkodott.



A Times úgy tudja, hogy a kormányhivatalnokok egyébként megtarthatják azokat az ajándékokat, amelyek értéke nem haladja meg a 390 dollárt (nagyjából 125 ezer forint). Ha azonban ennél értékesebb az áru, akkor azt – ha szeretnék megtartani – meg kell vásárolniuk az államtól egy, a Pénzügyminisztérium által becsült áron. A hivatalnok dönthet úgy is, hogy egy meghatározott értékű ajándékot a Nemzeti Archívumnak adományoz.

Egy korábbi hivatali vezető a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy

az, aki eltitkol egy hivatali ajándékot, és ez kiderül, bűnvádi eljárás elé néz, ami akár ötvenezer dolláros (kb. 16 millió forint) bírsággal, vagy súlyosabb esetben még börtönbüntetéssel is járhat.

Mike Pompeo mindenesetre váltig állítja, hogy ő soha nem kapta kézhez az értékes japán whiskyt.

„Feltételezem, hogy soha hozzá sem értem. El se jutott hozzám” – szögezte le egy, a FOX News-nak adott interjúban. „Halvány fogalmam sincs, a Külügyminisztérium hogyan veszthette el ezt a palackot.”

A nyomozás tehát pillanatnyilag holtvágányra futott. Annyit mindenesetre kiderített a főnyomozói hivatal, hogy az Ajándékraktárba 2020. augusztus 3. és 2021. január 31. között több mint háromezerszer léptek be, összesen 77 különböző személy. Valószínűleg közülük lehetett valakinek enyves a keze.



Az esetből tanulva a külügy új adminisztrációja változtatott a szabályozásokon és frissítette a protokollt, hogy a jövőben minden ajándékba kapott váza, érme és palack biztonságban legyen a minisztériumban.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek