Nyikos Patrik győzelméhez a Chaine des Rôtisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságon mi is gratulálunk.
Nyikos Patrik 2024. október 5-én elindult és győzött a Chaine des Rôtisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságon, melyet méltán tartanak a Bocuse d’Or előszobájának. A megmérettetésre Magyarországon került sor. A METRO Nagykereskedelem kiemelt szakmai partnerként biztosította a verseny helyszínét, a METRO Gasztroakadémiát, valamint a verseny alapanyagait.
Nyikos Patrik tanulmányait a debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskolában folytatta. Már iskolás éveiben nyitott volt a fejlődési lehetőségekre, élt a kötelező szakmai gyakorlati tevékenységen kívül adódó lehetőségekkel is, így például szakmai versenyeken indult és 1 hónapot Németországban is dolgozott Erasmus ösztöndíj program keretében. Az IKON Debrecen (séf: Thür Ádám) után a budapesti Stand Étterem (séf: Széll Tamás és Szulló Szabina) szakácsa lett, ahol megismerte, hogy milyen a munka egy Michelin csillagos, professzionális konyhában.
Középen Nyikos Patrik
2021. októberében a Bocuse d’Or magyar döntőn 1. helyezést ért el Dalnoki Bence commis-jaként. 2022. márciusában a Bocuse d’Or európai döntő 2. helyezettjei, 2023. januárjában Bocuse d’Or Lyon 3. helyezettjei lettek Dalnoki Bencével. Történelmi siker volt ez a szakmában, hiszen korábban ez egy magyar csapatnak sem sikerült. A Bocuse d’Or után, újra a budapesti Stand Étteremben állt munkába. Neki ítélte Boros Lászlóról elnevezett ifjúsági gasztronómiai díjat a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije.
A Stand25 Bisztró vezetése így gratulált Patriknak:
"Egy olyan szakmában, amely folyamatosan utánpótlás hiánnyal küzd, pont ilyen fiatalok kellenek. Patrik ott volt commis-ként az európai ezüst- és lyoni bronzérmes Bocuse d’Or csapatban a Stand sous chefje, Dalnoki Bence oldalán és erősítette a Stand csapatát is. Szorgalma, eltökéltsége, alázata példaértékű mindenki számára, aki ebben a szakmában szeretne érvényesülni. Szép volt, Patrik, tiéd a jövő!"
Szulló Szabina és Széll Tamás – a mesterek
CHAINE DES ROTISSEURS
A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot az ifjú szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A Világbajnokságon 27 év alatti 19-20 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.
A Világszervezet eddig közel 50 alkalommal szervezte meg a fiatal tehetségek részére a világversenyt. Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.
Barka Áron, Bősze Ákos, Novák Iván, Pintér Katalin, David Tetrault, Kovács Lázár
A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában 3 tagú zsűri figyeli és elemzi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrzi.
A magyar Chaine Egyesület - elnöke: Pintér Katalin, felügyelő bizottság elnöke: Novák Iván - kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenti célnak és támogatja a konyhaművészet jövő generációjának nemzetközi szinten történő megjelenését és megmérettetését az évente megrendezésre kerülő ifjú szakács tehetségek részére a hazai verseny megrendezésének keretében.
Az Egyesület rendszeresen küld versenyzőket a Világbajnokságokra. A korábbi években dobogós helyezést elért fiatal magyar versenyzők, akkori munkahelyeik és a versenyek színhelyei az alábbiak:
· Kovács Lázár, Alabárdos Étterem, Egyesült Államok
· Bicsár Attila, Alabárdos Étterem, Magyarország
· Götz Zsolt, Remíz Étterem, Szingapúr
· Szulló Szabina, Gebeaud Étterem, Párizs
· Széll Tamás, Gerbeaud Étterem, Dél-Afrika
· Ádám Csaba, Apetito Étterem, Németország
· Mede Ádám, Gerbeaud Étterem, Magyarország
· Dalnoki Bence, Stand Étterem, Kanada
· Lendvai Levente, Arany Kaviár Étterem, Párizs
Hamvas Zoltán
MAGYAR ZSŰRITAGOK
A 2024. október 4-én megrendezett világbajnokságon konyhai zsűritagként részt vett Barka Áron, Hotel Continental Chef de Cuisine, illetve kóstoló zsűritagként Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.