Hírek

A Magyar Sajtmustra aranyérme után ezúttal Portugáliából, a 2024-es World Cheese Awards bírálatáról, immár két hazai termelő Magyartarka Sajtja is éremmel tért haza!

Ficsor Árpád, vagyis a Paraszt Sajt termékeit nem kell bemutatni a hazai sajtszeretőknek. A Dunaharasztiban működő gazdaságban 270 magyar tarkát tartanak. Az állatoknak maguk termelik a takarmányt, a tejből pedig elsősorban félkemény és kemény sajtokat készítenek.

Az idén megjelent, és ezúttal is díjazott Magyartarka Sajt Árpád „találmánya”. Célja vele a magyar tarkával foglalkozó sajtkészítő kistermelők összefogása volt, hiszen a Svájcban tanult szakember szerint leginkább azok tudnak kiváló minőségű sajtot készíteni, akik maguk termelik meg a tejet adó állatok takarmányát is.

A Magyartarka Sajt épp ezért relatív egyszerű technológiával készíthető, de kizárólag magas minőségű tejből. Tiszta, virágos ízű sajt, amelyben érződik a tehenek által fogyasztott széna ízanyaga. Egy guriga, 35,5 cm átmérőjű (11-13 kg) sajthoz 110-130 liter tejet használnak fel. A gurigákat legelőbb 8 hónapos érlelés után bontják meg, de már elérhető az 1 éves, és hamarosan a másfél éves Magyartarka Sajt is.



Németh Balázs és Ficsor Árpád


A portugáliai Viseuban megtartott World Cheese Awards versenyen egyébként 47 országból nevezett 4786 sajtot, 40 ország 240 zsűritagja értékelte. A Magyar Sajtkészítők Egyesületének beszámolója szerint a magyarok nagyszerűen szerepeltek. Magyartarka Sajttal Németh Balázs (Alpokalja Sajt) ezüstérmet, Ficsor Árpádék pedig bronzérmet hoztak haza.

Az új magyar keménysajttal egyébként már többen kísérleteznek, kezdik megismerni a sajtkészítők – mondta a Paraszt Sajt tulajdonosa a Magyar Konyhának. Ficsor Árpád reméli, hogy minél többen próbálkoznak vele a jövőben, és hamarosan eredetvédett magyar termékként tekinthetünk az alulról jövő kezdeményezésként megvalósuló Magyartarka Sajtra.


Kapcsolódó cikkek