Szabó Gergely receptje
2018. április 26.ÉTCSOKOLÁDÉS LAP
HOZZÁVALÓK:
- 30 g liszt (BL55)
- 15 g kakaópor (22/24)
- 25 g mandulaliszt
- 120 g egész tojás (kb. 2 db)
- 90 g kristálycukor
- 120 g vaj (82%-os)
- 100 g belga étcsokoládé (70%-os)
KRÉMSAJTOS TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 250 g Philadelphia natúr krémsajt
- 250 g olasz meringue
- 500 g habtejszín (35%-os)
AMARÉNAVARIEGATO
HOZZÁVALÓK:
- 170 g meggypüré
- 40 g kristálycukor
- 38 g glükózszirup
- 2 g almapektin
- 1-2 csepp keserűmandula-aroma, ízlés szerint
- díszítéshez pár szem amaréna
ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet, a kakaóport és a mandulalisztet leszitáljuk. A tojást a cukorral habverőgép segítségével kihabosítjuk. Felolvasztjuk az étcsokoládét és a vajat, majd összekeverjük. Folyamatos, lassú keverés mellett hozzáadjuk a tojáshoz, végül apránként adagoljuk hozzá a száraz anyagokat. Sütőpapírral fedett lemezre kikenjük, kb. fél centiméter vastagságúra. 180 °C-on, kb. 10 percig sütjük.
KRÉMSAJTOS TÖLTELÉK
ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínt laza habbá verjük, és az 1/4-ével simára dolgozzuk a krémsajtot. A többi tejszínt a meringue-gel keverjük össze. Végül a krémsajtos keverékkel egyneműsítjük.
Variegatónak azokat az ízesítő-díszítő komponenseket nevezzük, amelyeket fagylaltok, fagyasztott desszertek további ízesítésére, rétegezésére használunk. A fagylaltönteteknél picit sűrűbb állományú. Jól bírja a fagyasztást.
ELKÉSZÍTÉSE:
A kristálycukrot a pektinnel alaposan elkeverjük. A meggypürét a glükózsziruppal elkezdjük főzni. Kb. 40 °C-nál hozzáadjuk a pektines cukrot, majd folyamatos keverés mellett, forrás után 10 percig takaréklángon főzzük. Kihűlés után használjuk fel.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Egy 24 cm átmérőjű tortakarikával szúrjunk ki egy lapot a megsült tésztából. A tortakarika oldalát béleljük ki méretre vágott zsírpapírral vagy fóliával. Helyezzük bele a tésztalapot, majd vékonyan kenjük meg az amarénavariegatóval. Helyezzük fagyasztóba. A variegato cukortartalma meggátolja, hogy a tészta megfagyjon. A krémsajtos semifreddót töltsük be a tortakarika pereméig.
kakaó , meggy , alma , tojás , cukor , liszt , mandulaliszt , belga étcsokoládé , Philadelphia natúr krémsajt , olasz meringue , habtejszín , meggypüré , glükózszirup , keserűmandula-aroma , almapektin , amaréna