Nábelek Zsófia receptje
2021. július 23.- 2 db közepes cukkini
- 140 g finomlisz
- 70 g zabliszt
- 2 db tojás
- 1 mk só
- 4 g szódabikarbóna
- 1/2 tk sütőpor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1/2 mk őrölt koriander
- 1/2 mk őrölt szerecsendió
- 1/4 mk őrölt szegfűszeg
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 db lime leve és héja
- 120 g cukor
- 100 g világosbarna cukor
- 50 ml olívaolaj
- 100 ml olvasztott vaj
- 100 g durvára vágott pekándió
- 50 g apróra vágott vörös áfonya
- 3 ek barna cukor
- 4 ek nagy szemű zabpehely
A cukkiniket reszeljük le egy nagy lyukú reszelőn, forgassuk össze egy kis csipet sóval, majd tegyük félre 5 percre.
Közben vajazzunk ki egy kb. 20x18 centis kenyérformát, és béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy a hosszanti oldalán bőven túllógjon – így sütés után könnyen ki tudjuk emelni a formából.
A reszelt cukkiniből alaposan nyomkodjuk ki a vizet, egy tiszta pelenkával vagy konyharuhával csavarjuk ki belőle az összes nedvességet. Körülbelül 200 g cukkinire lesz szükségünk.
Egy tálban keverjük össze a liszteket, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket.
Egy másik tálban habverővel keverjük csomómentesre a tojásokat, a vaníliát, a cukrokat, a zsiradékokat, a lime levét és héját.
Spatulával forgassuk a nedves hozzávalókhoz a szárazanyagokat, végül forgassuk bele a kinyomkodott cukkinit, pekándiót és vörös áfonyát.
Simítsuk a masszát az előkészített formába. A barna cukrot és a zabpelyhet keverjük össze, és szórjuk meg vele a kenyér felületét.
Rácson hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából, ezután szeleteljük.
cukkini , zabliszt , finomliszt , tojás , szódabikarbóna , sütőpor , fahéj , koriander , szerecsendió , vaníliakivonat , szegfűszeg , lime , vaj , olívaolaj , pekándió , vörös áfonya , zabpehely