Farkas Richárd receptje
2022. március 28.Pogácsa
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj
- 150 g reszelt érlelt hegyi sajt (Szedervirág Ökotanya) + 50 g a szóráshoz
- 100 g medvehagyma aprítva
- 60 g szalafői tejföl
- 10 g sütőpor
- 10 g só
- 1 db tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 200 g kenyérliszt
- 12,5 g élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 db tojás
- 30 g cukor
- 150 g barnított vaj
- 15 g só
Pogácsa elkészítése:
A medvehagymát összevágjuk, turmixban pürésítjük, majd hozzáadjuk a konyhameleg vajat, és egyneműsítjük. Minden hozzávalót egybegyúrunk egy robotgéppel, míg szép zöld, homogén tésztát kapunk. Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A tetejét lekenjük tojássárgájával, és megszórjuk a reszelt sajttal.
Kerek perec elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, élesztőt, olvasztott vajat és a tojást. A lisztet átszitáljuk és hozzákeverjük a sót. Robotgépben homogén tésztát gyúrunk. Harminc percet kelesztjük, majd egy órára hűtőbe rakjuk. A tésztát 30 grammos darabokra cipózzuk, majd szintén hűtőben pihentetjük 1 órát.
Dupla fonással pereceket formázunk, tojássárgájával vékonyan lekenjük, és 200 fokon 12 percig sütjük.
liszt , vaj , medvehagyma , érlelt hegyi sajt , tejföl , tojás , sütőpor , élesztő , tej , barnított vaj