Martinez Andrea
2024. február 17.Minden országnak megvan a maga ikonikus levese. Az adott régió gasztronómiai karaktere mindig egy egyszerű, tradicionális étel.
Ezekre az egyszerű levesekre a helyi alapanyagok használata jellemző. Némelyik hígabb, mások sűrűbbek, de a zöldség sohasem hiányzik. Általában melegen fogyasztják, de a forróbb éghajlaton nem ritka, hogy hidegen találják. Íme 10 leves a világ minden tájáról, amelyeket érdemes megízlelni.
1) Miso leves – Japán
Minden napszakban ott van a japán asztalokon, már a reggelinél is. A leves alapja a dasilé (halleves), melybe misopasztát kevernek. Jellemzően tofu és hínár is kerül bele. A többi hozzávaló régióként változhat.
2) Borscs – Ukrajna
Feltűnő színe a szuperereje ennek a tradicionális ukrán levesnek, amely Oroszországban és egész Kelet-Európában népszerű. Alapja a cékla, ennek köszönhető élénkvörös, rózsaszínes színe. A borscs a céklán kívül tartalmazhat zöldségeket és hüvelyeseket, de paradicsomot és többféle húst is. Tűzforrón szolgálják fel, joghurttal vagy tejföllel.
3) Ribollita – Olaszország
Elképzelhetetlen úgy utazgatni Toszkánában, hogy nem kóstoljuk meg a ribollitát! Ennek a rusztikus levesnek fő összetevője a cavalo nero, a toszkán kel, és a maradék, szikkadt kenyér. A ribollita olyan paraszti étel, amely a toszkán régió gasztronómiai szimbólumává vált, és ma már a fine dining éttermekben is megtalálható.
4) Bouillabaisse – Franciaország
Halat hallal! – lehetett a jelszava azoknak a marseille-i halászoknak, akik az eladatlan, megmaradt fogásból készítették először ezt a világhírű levest. Ahhoz, hogy bouillabaisse-nek hívják, legalább négy alaphalat kell tartalmaznia: vörös márnát, fehér angolnát, gubacshalat és skorpióhalat. És ezekhez kell még halat adni... További nélkülözhetetlen összetevő a fokhagyma, a citrushéj, a babérlevél és a sáfrány.
5) Gazpacho – Spanyolország
Verhetetlen az andalúz nyári hőséggel szemben ez a nagyszerű leves, amelyet hidegen tálalnak. A gazpacho alapja a paprika, a paradicsom, az uborka, a fokhagyma, a kenyér és az olívaolaj. Ha megkóstolunk egy kanál gazpachót, akkor a mediterrán térség összes zöldséges ízét megkóstoljuk.
6) Pho – Vietnám
Mitikus erőleves! Ennek a több órán át főzött aromás ételnek az alapját a hús vagy a hal, a friss zöldségek, a gyömbér és egyéb ázsiai fűszerek adják. Rizstésztával tálalják, amit kézzel gyúrnak és nem lehet régibb négyórásnál. Az eredetileg reggelinek szánt ízletes ételt, mára már bármely napszakban élvezhetik rajongóik.
7) Tom Yam – Thaiföld
Friss és savanykás, nagyon intenzív, kellemes fűszeres jegyekkel. A leves alapja a garnélarák. Ez egy nagyon aromás leves, melynek összetevői a citromfű, a combava levelek, a halszósz, a chili, a citromfű és lime leve.
8) Harira – Marokkó
Ez nem hétköznapi leves: különleges alkalmakkor szolgálják fel. Népszerű esküvőkön vagy a ramadán idején. A harira íze különösen zamatos és fűszeres. Marhahúsból, hüvelyesekből és sok különböző gyógynövényből készül, mint a kurkuma, gyömbér, bors, petrezselyem és koriander.
9) Menudo – Mexikó
Ez a leves a latin-amerikai kultúra igazi gasztronómiai szimbóluma. A mexikói változat marhapacalból készül, amelyet alaposan megtisztítanak és megmosnak, majd chiliből, paradicsomból, lime-ból, hagymából, oregánóból és korianderből álló lében főznek.
10) Lohikeitto – Finnország
Tipikus északi étel a lohikeitto, amelyben a póréhagyma, a burgonya és sárgarépa találkozik a friss lazacfilével. A tejszíntől vagy tejtől hófehér színű leveshez fűszernövényeket, például kaprot, borsot, vagy chilipaprikát adnak.